Woz hardt ut mot NSA

PRISM og NSA får Apple-gründeren til å kalle landet sitt kommunistisk.

Publisert Sist oppdatert

Apple-medgründer Steve "Woz" Wozniak er ikke videre imponert over amerikas forente stater om dagen. Han mener landet ikke er noe særlig bedre enn det Russland han ble lært om i sine yngre dager.

- Da jeg vokste opp ble jeg lært at kommunist-Russland var dem som skulle drepe oss og bombe bårt land, og at Russland var slemme fordi de forfulgte sine egne folk, spionerte på dem, arresterte dem, puttet dem i hemmelige fengsel, fikk dem til å forsvinne - slike ting var en del av Russland. Vi blir mer og mer slik, påpeker han overfor den Sør-Amerikanske nettsiden Fayerwayer.

Lukket rettsapparat

De har spurt ham hva han tenker om PRISM-programmet til NSA.

- Det eksisterer lover som gjør at man i all hemmelighet kan kalle hva som helst terrorisme og dermed gjøre hva vi vil. Det er ikke engang et fritt og åpent rettssystem lenger, sier han.

Han sammenligner Kommunist-Russland og moderne USA også i eierskap av varer.

- I disse dager, i den digitale verden, kan du nesten ikke eie noe lenger. Alt er abonnementer, du aksepterer at envher rettighet i verden tilhører dem og at du ikke har noen rettigheter. Da jeg vokste opp var eierskap det som gjorde Amerika forskjellig fra USA. Jeg uroer meg for det som nå skjer, sier Woz.

Ekskjæreste

ikke minst på grunn av tilgangsnivåsituasjonen. Woz påpeker at "hvem som helst", slike som Edward Snowdon, som har tilgang til en terminal når som helst kan grave i data om hvem de måtte ønske uten at det rapporteres, uten ransakelsesordre og uten godkjennelse.

- Det kan til og med vær en eks-kjæreste, poengterer Woz.

Her er resten av intervjuet, for anledningen med spanske undertekster: Det hører med til historien at Fayerwayer møtte Woz på en flyplass.