KVINNEDAGEN: Oda-Nettverk har valgt kvinnedagen 8. mars for å kåre Norges 50 fremste it-kvinner. Bildet er tatt på Oda-nettverks konferanse Inspirasjonsdagen 2016. Foto: Kenneth Christensen

Her er Norges 50 fremste teknologikvinner

Abelia og Oda-nettverk ønsker å oppmuntre flere til å velge teknologi. – Hvis næringen skal tiltrekke seg de beste, kan vi ikke bare rekruttere fra halve befolkningen, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Publisert Sist oppdatert

Abelia og Oda-Nettverk har valgt kvinnedagen 8. mars for å kåre Norges 50 fremste it-kvinner. Dette er en del av Star-programmet som skal øke antallet kvinner i it-næringen generelt og blant it-ledere spesielt. Programmet omfatter også en mentorordning. Dette skriver Abelia i en pressemelding.

Leder av Oda-Nettverk, Kristine H. Næss, har sittet i juryen som har kåret de fremste it-kvinnene. Hun mener it-næringen har en stor utfordring.

- I it-næringen utgjør kvinner bare 24 prosent av de ansatte og 16 prosent av topplederne, samtidig som behovet for it-kompetanse øker. Med de store endringene i samfunn og næringsliv som følger med digitaliseringen, blir det ekstra viktig å få med de beste hodene fra hele befolkningen. Det er mange dyktige og ambisiøse it-kvinner der ute, men vi får ofte spørsmål om hvor de kvinnelige teknologene er. De mange nominasjonene og ikke minst listen med topp 50 skal bidra til å synliggjøre at de finnes, sier Næss i meldingen.

Tap for samfunnet

Juryleder og administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia mener god kjønnsbalanse har effekt på bunnlinjen.

- Når bedrifter er opptatt av mangfold er det fordi de ser at det er lønnsomt, bidrar til god bedriftskultur og gjør bedriften attraktiv i arbeidsmarkedet, sier han.

- Løsninger på noen av vår tids største utfordringer ligger i utvikling og anvendelse av ny teknologi, for eksempel innen helse, klima og næringsutvikling. Når kvinner ikke velger teknologi, er det ikke først og fremst et tap for dem, men for bedriftene og samfunnet. Økt rekruttering forutsetter rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø. Det er lettere å rekruttere de mest nytenkende og kompetente, enten det er kvinner eller menn, til bedrifter som fremstår som attraktive steder å jobbe, sier Haugli.

I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene skal være fra næringslivet og at de skal jobbe med direkte verdiskapende oppgaver som for eksempel salg, utvikling og produksjon.

Kåringen har tre kategorier:

  1. Ledere: ti kandidater med direkte budsjett- og/eller personalansvar.
  2. Gründere: ti kandidater som har startet eller vært med å starte en teknologibasert bedrift.
  3. Fagpersoner: 30 kandidater som er prosjektledere, fageksperter, rådgivere eller andre som innfrir de ovennevnte kravene.

Juryens formål har også vært å få frem ukjente kandidater. Derfor ble det før nominasjonene laget en liste over allerede godt etablerte ledere, som juryen kun omtaler. Dette er Alexandra Bech Gjørv (Sintef), Anette Mellbye (Schibsted), Anne Marit Panengstuen (Siemens), Anne Sofie Risåsen (IBM), Berit Kjøll (Huawei), Berit Svendsen (Telenor), Grethe Viksaas (Basefarm), Hege Skryseth (Kongsberg Digital), Hilde Tonne (Digital Norway), Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft), Tonje Sandberg (Accenture) og Toril Nag (Lyse).

- Dette er imponerende ledere og rollemodeller som inspirerer både kvinner og menn som vurderer å velge teknologi, avslutter Haugli.

Dette er kvinnene

Kåringen av Norges 50 fremste kvinner i IT er delt inn i kategoriene gründere, ledere og fagpersoner. Personene er ordnet alfabetisk i hver kategori.

GRÜNDERE

Anita Schjøll Brede, IrisAI

Karen Dolva, No Isolation

Agnes Dyvik, VIO

Siri Engesæth, Factlines

Nuria Espallargas, Seram Coatings

Jeanette Dyhre Kvisvik, Villoid

Runa Sandvik, Tor Project

Christine Spiten, BluEye

Beate Størkson, Visceario

Ingrid Oline Skeide Ødegaard, Appear.in

LEDERE:

Laxmi Akkaraju, Evry

Birgit Bjørnsen, Telenor

Marit Collin, Kantega

Liv Fiksdahl, DNB

Kjersti Jamne, Telia Norge

Lena Lundgreen, Microsoft

Anine Ragnif, Capgemini

Anne Berit Rørlien, Viken Fiber

Trine Strømsnes, Cisco

Ellen Dahler Tuset, Kongsberg Norspace

FAGPERSONER:

Stine Raste Amundsen, TV2

Merete Asak, Cisco

Marit Berre, Google

Jannicke Birkevold, DNB

Liza Collin, Visma Education

Marthe Dyrud, Atea

Janicke Holst Eckbo, Amnet

Kristine Evensen, Accenture

Anne Gretland, Compello

Henriette Høyer, Bouvet

Ida Jaklin Johansen, Kongsberg Spacetec

Elisabeth Brevik Karlsen, eSmart Systems

Jeanine Lilleng, Telenor Digital

Yvonne Meier, IBM

Jannicke Mikkelsen, VR-filmregissør

Marie Moe, SINTEF

Stine B. Neteland, EVRY

Anna Olsson, Microsoft

Vibeke Reigstad, Skandiabanken

Tine Reuterdahl, Telia

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Gøril Rønning, Capgemini

Lillian Røstad, Sopra Steria

Cathrine Holter Saxebøl, Gjensidige

Stine Skinnes, Geodata

Hege Stokke, IBM

Bente Sollid Storehaug, ESV Digital

Hildegunn Vada, UNINETT

Nina Volstad, DesignIt

Anne Worsøe, Bakken & Bæck