KOMMENTAR | Stine Marie Hagen

BETUTTET: Han ser både ensom og oppgitt ut – denne krasjtestdukken, som er laget for å være mest mulig lik mannen. Han trenger ei venninne. (Foto: Istock)

Vi trenger referansekvinnen

Referansemannen har fått regjere alene alt for lenge.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at referansemannen er et begrep, og ikke en ekte person, er han årsaken til mange skjevheter i samfunnet.

Til tross for at referansemannen er et begrep, og ikke en ekte person, er han årsaken til mange skjevheter i samfunnet.

Du har helt sikkert, en eller annen gang, deltatt på et førstehjelpskurs. Da fikk du øve deg på hjerte- og lungeredning på en dukke – uten pupper. 

I 2022 ble den første kvinnelige krasjtest-dukken laget. Det var på overtid. Det er fortsatt større sannsynlighet for at kvinner omkommer eller skader seg i trafikken, ettersom bilens sikkerhetsutstyr generelt er testet på – og designet for – menn.

Det er fakta at kvinner er mer sykmeldt enn menn. NAV har kommet med en forklaring på dette: det skyldes at kvinner oftere rammes av depresjon, angstlidelser, kreft og utmattelse.

Personlig tror jeg referansemannen kan ta noe av skylden her også. 

Temperaturen på de aller fleste kontorer er regulert for å passe menn. På grunn av dette sitter mange kvinner og fryser på arbeidsplassen. Med det har de også dårligere forutsetninger for å gjøre en god innsats: kvinner presterer bedre på kognitive oppgaver når temperaturen er relativt høy, mens menn presterer bedre under lavere temperaturer.

Det er også sånn at mange medisiner er testet på hannmus. Dermed er det ikke sikkert at de i det hele tatt fungerer på kvinner.

I tillegg har du sykdommer og tilstander som arter seg forskjellig på kvinner og menn. Blant annet hjerteinfarkt, autisme og ADHD. Det har vi ikke alltid vært klar over. Dermed har mange kvinner blitt feildiagnostisert, ikke blitt diagnostisert, eller fått feil behandling.

Det er kanskje ikke så rart at kvinner troner sykefraværs-statistikken?

Referansemannen trenger en venninne. Vi trenger referansekvinnen. For å få dette, må vi ha flere kvinnelige ingeniører, programmerere, investorer og gründere. Det er først da vi vil få et samfunn som i høyere grad også er laget for kvinner.