KOMMUNESPILL: Snasen er et digitalt læringsspill om lokaldemokrati fra KS Ung. (Skjermdump: KS Ung / Animasjon: Aniway)
KOMMUNESPILL: Snasen er et digitalt læringsspill om lokaldemokrati fra KS Ung. (Skjermdump: KS Ung / Animasjon: Aniway)

KS lanserer læringsspill

Med det nye læringsspillet Snasen skal elevene lære hvordan en kommune styres.

Publisert Sist oppdatert

Det var torsdag forrige uke at KS Ung lanserte det nye læringsspillet Snasen. Allerede dagen etter hadde 154 personer vært innom og besøkt Snasen kommune, i en virtuell verden ikke helt ulik Sim City.

Læringsspillet er utviklet for elever på 10. trinn og i den videregående skole. Spillet er tilrettelagt etter kompetansemål i samfunnsfag, og elevene lærer om kommunens oppgaver, lokaldemokrati, medbestemmelse og hvordan en kommune styres. Snasen kan spilles på PC eller nettbrett og er gratis å benytte.

Slik fungerer det

Avlegger du et besøk i Snasen kommunen blir du med ett tildelt rollen som rådmann. Du får i oppdrag å utvikle tjenester som kommunen tilbyr og legge til rette for nye boliger og arbeidsplasser. 

I avisen Snasen Tidende får man lese avisoppslag, leserinnlegg og informasjon om statlige tilskudd. Dette er informasjon du kan ta med deg når du på neste runde i spillet skal bestemme deg for hvilke valg som bør prioriteres i den snasne kommunen.

Hvert valg du tar må godkjennes i kommunestyret. Om du har litt lite penger å rutte med er det mulig å selge en tomt eller oppjustere eiendomsskatten. Setter du kommunen i for mye gjeld, eller gjør innbyggerne misfornøyde, får du sparken.

Finsk modell

- KS Ung har tatt utgangspunkt i et spill som er utviklet i det finske Kommunförbundet, men vi har gjort mange endringer, forteller Siri Hansen, som er leder for KS Besøksenter.

Blant annet skal Snasen være vanskeligere enn det finske læringsspillet. Spillet supplerer de allerede eksisterende tilbudene til KS Ung.

Hos KS Ung kan skoleklasser komme på besøk for å lære om kommunale tilbud og yrker, medbestemmelse og veldferdsteknologi gjennom digitale læringsspill og filmer.

- Snasen er på en måte et tilbud til de som bor langt borte og ikke har mulighet til å komme hit, forteller Hansen.

Snasen finner du her.