TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel

TS-569 er Intel Atom-basert og utstyres med opptil 20 terabyte intern kapasitet.

Publisert Sist oppdatert

TS-x69-serien blir blant Qnaps toppmodeller. Løsningen er rettet mot bedrifter, men slik det norske markedet er, er nok dette også løsninger som finner veien til hjemmekontor og private med større lagringsbehov.

TS-569 Pro har plass til fem harddisker. Basert på samme teknologi, både når det gjelder maskinvare og programvare, har man også modellene TS-269 Pro, TS-469 Pro, TS-669 Pro og TS-869 Pro – disse med plass til henholdsvis to, fire, seks og åtte harddisker.

Med TS-569 Pro fortsetter Qnap sin tradisjon med å levere NAS-er med en funksjonalitetsliste som er imponerende lang. Ingen vil trenge all funksjonaliteten. Men behovene varierer mellom forskjellige brukere. Kanskje er det bare 15 prosent av funksjonaliteten man vil utnytte, men det er forskjellige 15 prosent man vil utnytte.

Det primære bruksområdet for mange vil være vanlig lagring – enten gjennom individuelle kataloger for brukerne eller felleskataloger. NAS-en kan her enkelt aksesseres fra Windows, Linux og OS X. Integrasjon mot Windows Active Directory eller LDAP kan gjøres for enklere integrasjon og administrasjon mot eksisterende løsninger man kjører.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS412+ og Qnap TS-419P II - To gode med plass til fire

 

RAID

Det er vanlige 3,5-tommers Serial ATA-harddisker som benyttes. Vi anbefaler at man benytter modeller som er på plass i Qnaps anbefalingslister. Her er det modeller å finne med opptil 4 terabyte kapasitet, hvilket gir mulighet for opptil 20 terabyte intern kapasitet.

I praksis vil vi ikke anbefale at man utnytter all kapasiteten harddiskene gir, men velger å sette diskene opp i RAID-nivå med feiltoleranse. RAID 5 eller RAID 6 er her det mest aktuelle og vil gi henholdsvis 80 eller 67 prosent kapasitetsutnyttelse.

 

Kapasitet kan utvides gjennom eksterne harddisker – eventuelt kan eksterne disker benyttes som sikkerhetskopiering av innhold fra NAS-en. For eksterne disker har man to USB 3.0-porter, fem USB 2.0-porter og to eSATA-porter. Usb kan også benyttes for deling av skriver i nettverket og kommunikasjon mot avbruddsfri strømforsyning (UPS).

Blant portene på baksiden av NAS-en finner man også VGA- og HDMI-skjermtilkobling. Disse har i utgangspunktet ikke noen spesiell funksjonalitet, annet enn at man kan koble til skjerm og aksessere NAS-ens BIOS og Linux-kommandolinje. Det kan være aktuelt å utnytte ved eventuell feilsøking og feilretting vil vi tro.

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Iomega ix2-200 Cloud Edition: Privatsky fra Iomega

 

Ytelse

TS-569 Pro er basert på Intels Atom N2700-prosessor – dette en tokjerneprosessor med 2,13 GHz klokkefrekvens. Dette er den samme prosessoren som vi tidligere har sett i Synologys DS412+-modell, hvor vi erfarte svært god ytelse – både når det gjelder filoverføringer og for tjenestene.

Både på lese- og skriveytelse ser vi tall på over 100 megabyte per sekund ved overføring av store filer - og ytelsen opprettholdes også totalt sett over flere klienter. Generell ytelse også på mindre operasjoner er også god.

 

For maksimal ytelsesutnyttelse kan man utnytte begge nettverkskontrollerne på NAS-en. Dette vil kunne gi bedre ytelse gjennom lastbalansering eller via «link aggregation». Sistnevnte er en løsning som gir opptil 2 Gbps båndbredde, men er avhengig av svitsj og klienter som støtter teknologien. Vi har ikke testet oppsett ved bruk av flere nettverksgrensesnitt, men ifølge Qnaps egne ytelsestall skal man kunne få doblet ytelsen til over 200 megabyte per sekund.

Ser vi kombinert bruk av flere tjenester kombinert med filoperasjoner, eller flere parallelle filoperasjoner fra forskjellige klienter, klarer NAS-en å opprettholde relativt god ytelse.

Les videre på neste side...