TEST: Sony Xperia Tablet S - Smart, annerledes og stilig nettbrett

Sony velger å gjøre ting litt annerledes enn konkurrentene når de nå oppdaterer Xperia Tablet S.

Publisert Sist oppdatert

Da Sony kastet seg på nettbrettbølgen med Tablet P og Tablet S viste de at de turte å gjøre ting annerledes enn konkurrentene. Førstnevnte var utstyrt med to skjermer og kunne nesten minne litt om en Nintendo DS. Tanken var god, gjennomføringen var det litt mer så som så med.

Tablet S var et noe mer tradisjonelt nettbrett, men også her hadde Sony gjort sin egen vri på ting, med en design som gjorde at nettbrettet nesten kunne se litt ut som et magasin eller en bok som var brettet i to. Det var stilig, men andre elementer gjorde at nettbrettet ikke helt holdt stand i konkurransen mot de andre nettbrettene på markedet.

Tynnere og lekrere

Nå har Sony lansert en oppdatert versjon av Tablet S, og det kan se ut til at de har lært av forrige rundes diverse feilsteg. Sony Xperia Tablet S SGPT121E3 har, i tillegg til å få lagt til Xperia i navnet, fått en rekke spennende og smarte oppgraderinger under skallet. Også utenpå har det skjedd litt. Bretten på baksiden er beholdt, men krympet markant ned. Krympet er også tykkelsen. Xperia Tablet S er tynt og behagelig å holde i. Vekten på 570 gram er det lite å utsette på.

I motsetning til de fleste av nettbrettene som har kommet det siste året, er Xperia Tablet S ikke utstyrt med 10,1 tommers skjerm. Her har Sony i stedet valgt å gå for en skjerm på 9,4 tommer. Oppløsningen på 1280 x 800 piksler er den samme som vi har sett på de fleste nettbrett de siste årene. Det er ikke helt på nivå med de mest avanserte nettbrettene, men så selges Xperia Tablet S til en langt lavere pris enn toppmodellene – fra rundt 3 500 kroner.

 

Takket være skjerm med IPS-panel fremstår fargegjengivelsen som fin og troverdig. Lysstyrken er relativt kraftig, men til utendørsbruk kunne den godt være en anelse sterkere.

Kraftig innmat

Mens forrige Tablet S var utstyrt med Nvidia Tegra 2, har den nye modellen fått samme Tegra 3 på 1,3 gigahertz som vi sist testet i Toshiba AT300. Dette er en løsning basert rundt en prosessor med fem kjerner - fire kraftige kjerner som tar seg av tunge oppgaver, og en enklere kjerne som tar seg av lettere oppgaver og dermed sparer batteri.

Våre ytelsestester viser at Sony Xperia Tablet S sparker godt fra seg. Her kan du trygt kjøre tung apper og avanserte 3D-spill uten problemer. Det er også ytelse nok til å kjøre HD-film med god flyt. Den kraftige Tegra 3-løsningen gjør også at flikking mellom hjemmeskjermer og i menyer går raskt og smertefritt.

Med 16 gigabyte lagringsplass er det kjekt å se at Sony har fått på plass en minnekortleser for SDHC-kort i normal størrelse. Spesielt om du har planer om å se en del video kan det komme godt med. Av de 16 gigabytene har du nemlig bare rundt 10 til rådighet til installasjon av apper og lagring av data.

Et minnekort kan også være greit å ha om du har planer om å bruke kameraet som sitter plassert i Xperia Tablet S, og det kan du trygt gjøre. Sony har nemlig valgt et kamera som er blant de beste nettbrettkameraene vi har testet. Oppløsningen er på åtte megapiksler og bildekvaliteten er på nivå med relativt gode mobilkameraer. Det er mer enn hva man kan si om kameraene i nettbrett flest. I tillegg til å ta vanlige bilder er det også panoramafunksjon og videoopptak.

Det er ikke bare på lagringsplassen Sony har gjort litt for å senke prisen på Xperia Tablet S SGPT121E3. Modellen vi testet var uten 3G-støtte, slik at du er avhengig av å være i nærheten av et trådløsnett for å koble deg til nettet. Vi anser for så vidt ikke mangel på 3G som noe stort problem, og spesielt ikke om man ser det opp mot prisen på Xperia Tablet S-modelle vi har testet. I dag er det en smal sak å sette opp mobiltelefonen til å dele internettforbindelsen med både nettbrett og andre enheter, og mobiltelefonen har man jo alltid med seg uansett.

Xperia Tablet S kommer også i utgaver med mer lagringsplass og 3G-støtte - og naturlig nok høyere pris.

Gjestemodus og smarte funksjoner

Nettbrettet er, som seg hør og bør, utstyrt med Android 4.0. I dag er det et minstekrav. Sony har gjort en del endringer i hvordan operativsystemet ser ut, og lagt til en rekke små og tildels kjekke forbedringer.

 

På bunn av skjermen er det lagt til en konfigurerbar hurtigstartlinje, omtrent som på Samsungs Galaxy-nettbrett. Det er også et par snarveier på toppen av skjermen. Kjekt. Ellers er det lagt til en rekke widgets på hjemmeskjermene, noen nyttigere enn andre. Du har blant annet en widget for å samle sosiale nettverk og en for nyheter. En egen widget for å promotere Sonys spillbutikk virker ikke like nyttig.

Kanskje den mest spennende funksjonen er en egen gjestemodus. Med mulighet for å begrense tilgangen til apper og tjenester kan den være kjekk for de som har barn som gjerne også vil bruke nettbrettet. Ved bruk av gjestemodusen kreves det at du taster inn passord for å komme tilbake til kontoen med full tilgang til alt.

Fjernkontroll i nettbrettet

 

I likhet med forrige variant av Tablet S, er også den nye modellen utstyrt med infrarød sender. Denne lar deg, sammen med Sonys egen app, bruke nettbrettet som en universalfjernkontroll. Det ligger hurtigoppsett for de fleste typer tv-er, mediespillere og kabel/parabolbokser. Skulle det være noe som mangler er det en relativt smal sak å selv programmere det du trenger ved hjelp av fjernkontrollen du vil erstatte. Her kan du også lage macroer som gjør det mulig å utføre flere kommandoer på en gang, for eksempel kan du lage en «Se film»-knapp som både fyrer opp TV, dvd-spiller og hjemmekinoanlegg på en gang.

Konklusjon

Sony har gjort mye riktig med oppgraderingen av Tablet S. Forrige versjon var en skuffelse på flere områder, og plasserte seg litt midt på treet. Denne gangen står det imidlertid langt bedre til.

Designen er forbedret og forenklet. Den særegne bretten er fortsatt der, men den er mindre og nettbrettet har blitt langt tynnere og mer behagelig å holde i. Det ser bra ut og føles solid.

Takket være den relativt kraftige Tegra 3-løsningen er ytelsen til dels svært godt. Nettbrettet takler fint den Sony-tilrettelagte versjonen av Android 4.0. Navigasjonen i operativsystemet flyter fint. Du har også rikelig med krefter til tunge apper, avanserte spill og HD-video.

Best av alt er nok prisen, som virker meget konkurransedyktig. Du må regne med å betale mellom 3 500 og 3 900 kroner for Xperia Tablet S SGPT121E3. Det er rimeligere enn de fleste av konkurrentene, samtidig som du får flere funksjoner og smarte tilrettelegginger av operativsystemet. Så får det heller være at skjermen er 0,7 tommer mindre – det er uansett noe du vil merke lite til.