TEST: Sony Tablet S -: Stilig design - mange svakheter

Sony Tablet S ser ut som en bok eller et magasin som er brettet i to. Vi har testet nettbrettet med det utradisjonelle utseendet.

Publisert Sist oppdatert

Når Sony gjør noe, gjør de det gjerne med stil. Den japanske elektronikkgiganten er et av de siste selskapene som har kastet seg inn i nettbrettmarkedet, og det gjør de ved å lansere et nettbrett som ikke ligner noe annet på markedet.

Sony Tablet S har en skrå og avrundet design som minner om hvordan en tynn bok eller et magasin kan brettes i to når du leser. I et marked hvor det virker som om produsentene stort sett hermer etter hverandre, er det befriende å endelig se et nettbrett med en virkelig unik og spennende design.

Dessverre virker ikke nettbrettet så solid som vi forventer av et selskap som Sony. Nettbrettet er stort sett laget i plast, og byggekvaliteten virker litt «billig». Vekten er på rett i underkant av 600 gram, og noen få gram lettere enn iPad 2.

Nettbrettet benytter en Nvidia Tegra 2-tokjerneprosessor på 1 GHz, og i daglig bruk virket det forholdsvis raskt – selv om det av og til hakket litt. Den 9,4 tommer store skjermen har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter. Skjermen er skarp, og den har god fargegjengivelse og et godt «svartnivå» – noe som gjør skjermen godt egnet til film. Men skjermen er forholdsvis lyssvak sammenlignet med konkurrenter som for eksempel Samsung Galaxy Tab 10.1.

Uferdige apper

Operativsystemet er Android 3.2 («Honeycomb»), men Sony har gjort en del tilpasninger oppå det vanlige Android-brukergrensesnittet. Brukergrensesnittet er bra, og det er blant annet en Favorites-app for å lage snarveier til de appene, bokmerkene og nettsidene du bruker mest, samt en app for å sende bilder og video til DLNA-kompatible tv-er eller andre enheter. Både bildegalleri- og musikkspillerne er for øvrig Sonys egne apper, og ikke standardappene i Android.

Nettleseren fungerer godt, det samme gjør den medfølgende e-postleseren og kalenderappen. Men vi opplevde at apper av og til krasjet med merkelige feilmeldinger, og vi sitter igjen med et inntrykk av at Sony burde tatt seg litt lenger tid med betatestingen før de lanserte produktet.

Et annet minus er at nettbrettet, i likhet med iPad, bruker en proprietær ladekontakt. Du vil antagelig ikke oppleve det som et problem, før den dagen du glemmer igjen ladekabelen og batteriet er tomt for strøm...

Sony Tablet S har en del funksjoner som er ganske unike. Det kanskje mest spesielle er at nettbrettet har en innebygget infrarød port og leveres med programvare som lar deg styre et stort antall ulike tv-er og hjemmekinoprodukter. Det er ikke bare Sonys egne produkter som kan styres, men de som har prøvd Logitechs universalfjernkontroller vil kanskje likevel bli skuffet over Tablet S. Et par av komponentene i vårt hjemmekinoanlegg lot seg ikke styre uten videre, men ved å bruke opplæringsfunksjonen fikk vi likevel programmert Tablet S til å styre alt sammen.

Musikk, film og spill

En annen spesiell ting med Tablet S er at det støtter emulering av Playstation 1. Det er ikke så mange titler tilgjengelig ennå, men vi forsøkte klassikeren Crash Bandicot, som fulgte med nettbrettet. Flere titler vil sikkert komme etter hvert.

Sony satser for øvrig på musikk og filmtjenester til sine nettbrett, og har allerede lansert filmleietjenesten Video Unlimited i de fem største landene i Europa. Ifølge Sony vil tjenesten komme også til Norge, men det er foreløpig noe usikkert når.

Tablet S har for øvrig et innebygget fem megapiksel kamera, i tillegg til et frontkamera på 0,3 megapiksler. Hovedkameraet er nok i dårligste laget til at du får tatt spesielt gode bilder, eller for den saks skyld filmet, men for noen er kanskje et kamera i nettbrettet «kjekt å ha».

Konklusjon

Til tross for at Sony Tablet S er et produkt med en spennende og annerledes design og flere innovative løsninger, har dessverre produktet litt for mange svakheter til at vi kan gi det toppkarakter. I vår test slet vi også med at batteriet fort ble utladet når nettbrettet var i hvilemodus. Dette er et problem med Android-nettbrett i forhold til på iPad, men vi opplevde problemet som spesielt stort på Sony Tablet S.