KRYPTERT: Cocrypt (til venstre) fra det norske sikkerhetsselskapet Hiddn beskytter dine data med military-grade AES 256-bit krypteringsalgoritmer. Laptop 1+ er en SSD-løsning for pc-er. (Illustrasjonsfoto: Hiddn)
KRYPTERT: Cocrypt (til venstre) fra det norske sikkerhetsselskapet Hiddn beskytter dine data med military-grade AES 256-bit krypteringsalgoritmer. Laptop 1+ er en SSD-løsning for pc-er. (Illustrasjonsfoto: Hiddn)

Krypto-avtale til ti millioner

Sikkerhetsleverandøren High Density Devices har inngått gjennombruddsavtale med distributøren Bedriftssystemer.

Sikring av data, om det er privat eller næringsliv, er i viktigere enn noensinne. Nå har det norske teknologiselskapet High Density Devices (HDD) inngått en avtale med Bedriftssystemer om distribusjon av krypteringsløsning for minnepinner og datamaskiner i Skandinavia. 

Avtalen er verdt minst ti millioner kroner over de neste tre til fire årene for HDD.

Avtalen kommer samtidig som HDD lanserer en nyutviklet minnepinne som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har godkjent for nivå B (Begrenset) i Norge. HDD sitter med dette med den eneste NSM-godkjente løsningen for slikt utstyr her i landet. 

Administrerende direktør Gudmundur Einarsson i HDD er begeistret for å kunne levere NSM-godkjente løsninger til bedrifter og organisasjoner som setter høye krav til håndtering av mobile data. Potensial for brukervennlige og kraftige krypto-løsninger er uten tvil betydelige i markedet.

- Spesielt gjelder dette internasjonale selskaper der medarbeiderne håndterer og oppbevarer eller har tilgang til konkurransesensitiv informasjon fra sine bærbare pc-er, påpeker Einarsson.

Selskapet er også i sluttfasen med å få produktene godkjent i Nederland, tilsvarende NSM nivå (B)-godkjenningen her i Norge.

Krypto på pinne og disk

Den nye minnepinnen Hiddn Cocrypt, som i tillegg til Bedriftssystemer også Global Hawk skal distribuere i Europa, leveres med fra åtte GB til 128 GB. Lagringskapasiteten kan økes med SD-kort, og enheten har et innebygget display som gir statusinformasjon.

Løsningen for pc-er heter Hiddn Laptop 1+ består av en integrert harddisk og et smartkort med chip. Smartkortet inneholder digitale nøkler som låser opp harddisken. Nøkkelen lagres ikke på disken, og fjernes når maskinen slås av, går i dvale, eller laptop-en lukkes og så videre. Det er med andre ord umulig for tredjepart å få tilgang til innholdet på disken uten å ha både passord og det fysiske smartkortet. SSD-disken er også beskyttet mot kloning.

Selve disken er syv mm, og passer de aller fleste bærbare maskiner, inkludert tynne Ultrabooks.

Det er også gode nyheter for de som bruker andre operativsystemer enn Windows, da produktene er OS-uavhengige.