JAKTER KRYPTO: Skatteetaten skal oppbemanne sin ekspertgruppe på kryptovaluta. Her ved Odd Woxholt.
JAKTER KRYPTO: Skatteetaten skal oppbemanne sin ekspertgruppe på kryptovaluta. Her ved Odd Woxholt.

Skatteetaten skjerper kryptoinnsats

Skatteetaten estimerer at verdier for flere titalls millioner kroner i kryptovaluta ikke oppgis på skattemeldingen.

Ekspertgruppe

Skatteetaten styrker sin egen ekspertgruppe på kryptovaluta og skal jobbe mer målrettet i 2022.

– Nye tall viser at det fremdeles er mange som ikke rapporterer kryptovaluta i skattemeldingen. Vi følger derfor opp i 2022 med skjerpet innsats både på veiledning og kontroll, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Odd Woxholt.

Svimlende summer

Skatteetatens tall for 2020 viser at det er en økning i antall personer som rapporterer at de eier kryptovaluta. I 2019 var det 8723 person som rapporterte kryptovaluta på skattemeldingen, og i 2020 var det tallet økt til 13 846.

Enda mer svimlende er beløpene som gjemmer seg bak dette snauet antallet personer: i 2019 var inntektene 298 millioner, og i 2020 var det 951 millioner. Denne økningen er markant og Skatteetaten ser både positivt og skeptisk på tallene: for det er nok ikke alle som forteller om kryptovalutaen på skattemeldingen sin.

Skjerper innsatsen mot skjult krypto

– Det er langt flere som ikke rapporter, enn dem som korrekt rapporterer. Derfor vil vi nå skjerpe innsatsen mot dem som skjuler inntekter og formuer som stammer fra kryptovaluta, legger Woxholt til. Dermed økes bemanningen på ekspertgruppen til Skatteetaten. Kryptogruppen skal øke etterlevelsen blant dem som investerer i krypto.

Woxholt sier at antar enkelte ikke setter seg godt nok inn i regelverket, men at Skatteetaten også vet at noen unndrar beløpet fra skattemeldingen. Det er i følge Woxholt viktig å følge opp slik at større brudd vil føre til konsekvenser, enten i form av tilleggsskatt eller politianmeldelse.

Det er veiledere på Skatteetatens nettside for hvordan man rapporterer kryptovaluta på skattemeldingen. Det er også mulig å endre skattemeldingen din for de siste tre årene og sende inn på nytt.