Linksys Linksys Max Stream EA8500

EA5800 fra Linksys kan skryte av å være den første MU-MIMO ruteren tilgjengelig for hjemme-markedet. 

Publisert Sist oppdatert

Med sine fire antenner ser den heller beskjeden ut i forhold til det vi er blitt vant til fra Netgear, Asus og ikke minst D-Link i det siste. Den har som standard fire gigabit-porter, USB 2.0 og 3.0 og en knapp for WPS. Ingen overraskelser der altså, bortsett fra det litt merkelige valget å inkludere en eSATA-port for de som måtte ønske å bruke det. Oppsettet er heller ikke noe utenom det vanlige.

Det uvanlige foregår altså på nettverket, der ruteren skaper fire uavhengige nettverk. Det umiddelbare problemet, når vi sitter her med den første i rekken av MU-MIMO rutere er at klientene må også støtte denne teknologien for at den skal fungere. Det finnes per i dag ingen klienter som støtter MU-MIMO rett ut av esken, så vi har lent oss på våre brødre i PC World USA for å få testresultater spesifikt på MU-MIMO.

I deres test brukte de tre Dell Inspiron bærbare pc-er der nettverkskortet var byttet ut med Qualcomm MU-MIMO adaptere. I testen så man raskt at EA8500 var absolutt raskest målt mot den tradisjonelle ruteren fra Asus. Interessant nok viste testen at om klientene er for nærme ruteren fungerer ikke MU-MIMO, og de bærbare pc-ene ender opp med en ulik fordeling på nettverket.

Sakte wifi, hurting USB

Vi testet EA8500 som en vanlig 802.11ac-ruter også, og her skuffer dessverre Linksys litt. Det er forståelig at de har lagt større vekt på MU-MIMO delen, men vi hadde håpet på et bedre resultat. Vi oppnådde heller ikke de beste resultatene på 802.11n-båndet, og det som er litt synd her er at vi lenge vil ha noen klienter i bruk som ikke støtter ac, også etter at MU-MIMO har blitt normen.

På ett punkt overrasker derimot EA8500, og det er når vi koblet en usb lagringsenhet direkte til ruteren. Vi testet dette enkelt ved å flytte filpakker i forskjellig størrelse mellom ruteren og den stasjonære pc-en i vår lab. Resultatene i denne testen er faktisk de beste vi har sett av alle ruterne vi har testet på dette punktet, og forskjellen var betydelig.

Konklusjon

Det blir litt vanskelig å anbefale EA8500 på grunn av den manglende støtten for MU-MIMO på klientsiden. Samtidig er dette en solid ruter til en ok pris, og det kan være verdt det om man skal oppgradere ruteren hjemme nå og ikke har planer om å oppgradere igjen i løpet av de neste årene.

Resultatene i våre tester var ikke helt overbevisende, bortsett fra USB-testen. Er du derfor i markedet for en ruter som kan takle morgendagens standarder, og samtidig fungere som en ekstern lagringsplass kan dette være et godt kjøp.