LITEN OG TØFF: Velop tar ikke opp mye plass på skrivebordet, men yter mye mer enn den viser frem. FOTO: Linksys
LITEN OG TØFF: Velop tar ikke opp mye plass på skrivebordet, men yter mye mer enn den viser frem. FOTO: Linksys

Linksys Velop

Det har vært snakket så smått om en revolusjon i hjemmemarkedet for routere, godt hjulpet av de nye mesh-routerne. Nå har nettverksgiganten Linksys kastet seg med, og de leverer over forventningene.

Publisert Sist oppdatert

Dekning har blitt stikkordet i en del norske hjem og bedrifter når det kommer til trådløse nett. Tiden er forbi da vi skulle ha fart; nå er det dekningen som betyr noe. Den er lett å forholde seg til og man får konstante tilbakemeldinger på hvor mye dekning man har til enhver tid.

Og bare så det er klart; om det er dekning du savner, kommer ikke Velop-systemet til å skuffe deg. System er det rette ordet, for denne pakken består av mer en kun en vanlig router. Den anbefalte pakken inneholder tre stykker, og man kan når som helsat utvide nettverket videre.

De tre enhetene er identiske, og det er ingen av dem som er øremerket til hoved-router. De er under 20 centimeter i høyden og lette å plassere rundtom i hjemmet. Det hjelper at de ikke er fryktelige å se på, slik at man til nøds kan ha disse stående fremme for å få bedre signal.

ENKEL

Velop er enkelt å sette opp, kanskje litt for enkelt. Det finnes nemlig ikke noe nett-brukersnitt for oppsett; Linksys stoler isteden på at du har en smarttelefon med Android eller iOS som bruker Bluetooth til å kommunisere i oppsettet. Dette gjør det som sagt enkelt men vi savner litt mer kontroll, mer om dette senere.

Appen er enkel og grei, og gir deg indikasjoner på om du plasserer satellittene i riktig avstand fra basestasjonen. I tillegg er det et diskret led-lys i toppen av hver satellitt som gir deg status på ytelsen i nettverket.

Hver satellitt har to nettverksporter på undersiden, samt av/på, reset og inngang til strøm. Det er litt problematisk med så få nettverksporter, spesielt med tanke på hovedrouteren kunne vi tenke oss flere. En av portene går uansett med til modemet, og da er det bare en igjen til å koble inn noe som står i nærheten av routeren.

På en annen side er det enkelt å koble klienter rett inn i satellitten, og vi så en stor forbedring når vi gjorde dette på vårt ellers trådløse kontor.

OVERRASKENDE RASK

Selv med kun en av satellittene installert fikk ve relativt god dekning, og meget gode hastigheter i vårt testhus. Når vi installerte satellitt nummer to så vi et hopp i både fart og dekning, mens den tredje og siste kun ga oss en liten forbedring.

Det kan være verdt å tenke på hvor stort hus du skal dekke, og vurdere om du trenger to eller tre satellitter. I et normalt, norsk trehus vil to ofte være nok, og prisforskjellen gjør det verdt å undersøke litt på forhånd.

KISS

Keep it simple, stupid. Dette ser ut til å ha vært noe av hovedfilosofien til Linksys når de designet Velop. I og med at administrasjonen av routeren kun kan gjøres gjennom en app, er det allerede begrensninger på hva du kan forvente. Appen fungerer fint om du vil se status på nettverket ditt, men om du vil grave litt dypere kommer den til kort.

NEDSIDEN: Under routeren finner vi et meget enkelt, kanskje litt for enkelt, oppsett. FOTO: Linksys
NEDSIDEN: Under routeren finner vi et meget enkelt, kanskje litt for enkelt, oppsett. FOTO: Linksys

Det er en egen modus for barnesikring av nettet, men foreløpig består denne kun av å blokke visse nettsider, eller skru av tilgang  totalt for klienten du vil kontrollere. Linksys sier det skal komme utbedringer i oppdateringer.

Når vi snakker om oppdateringer, er det også verdt å nevne at routeren automatisk installerer oppdateringer både til firmware og til appen. Kjekt for de som ikke vil tenke så mye på nettverket etter at det er satt opp.

Du kan derimot ikke legge inn din egen DNS, bytte på IP-adressene eller bestemme hvilke klienter som skal bruke 2.4GHz- og 5GHz-båndene. VI kan heller ikke reboote routeren fra appen. Vi forstår at det kan være greit å gjøre ting så enkelt som mulig for forbrukeren, men nettverksnerden i oss liker det dårlig. En bedre løsning kunne vært om disse alternativene var tilgjengelig men gjemt, eller rett og slett tilgjengelig via et godt gammeldags nettgrensesnitt.

Forbered deg på å si farvel til total kontroll.

I våre tester fikk vi også problemer med MTU (maximum transmission unit), som gjorde at vi ikke kunne nå visse nettsteder. Dette er fikset ved å sette en manuell størrelse på MTU-en, men det var frustrerende å måtte gjøre dette gjennom appen.

KONKLUSJON

Linksys har truffet innertier når det kommer til enkelt oppsett og enkel bruk med Velop. Dekningen er superb, og løsningen med tre satelitter gjorde det enklere å plugge inn mer utstyr i vårt testhus. Til den stive prisen kunne vi dog forvente et bedre brukergrensesnitt, og flere muligheter til selv å styre nettverket.

Om det er dekning du er ute etter, og du vil ha et enkelt nettverk med minimalt av jobb etter oppsettet, er Velop et selvsagt valg. Men tenk igjennom på forhånd om du trenger to eller tre satellitter, og forbered deg på å si farvel til total kontroll.

Anbefales, men forutsetter litt sjelgransking både i lommeboka og på egne nettverkskunnskaper.