Loven om norske it-skandaler

Før skrev Computerworld mye om offentlige it-skandaler. Er det noen som kan huske noen suksesser, så send en epost til redaksjonen@cw.no.

I Computerworld 35/2004 skrev vår daværende skarpe journalist Eva Tønnessen en kommentar med ovenstående tittel. Her følger noen utdrag:

«Det er skrevet utallige rapporter og utredninger om hvordan det offentlige skal unngå it-skandaler. Det er ikke gjort i en håndvending å forklare årsakene til at verken mangfoldige rapporter eller tidligere erfaringer ser ut til å hjelpe.

Det man åpenbart kan slå fast er at det offentlige fremdeles har en tendens til å ville for mye, og at de definerer for store enkeltprosjekter. I kombinasjon med dette synes det naturlig å slå fast at manglende kompetanse på prosjekter som nærmer seg eller overstiger milliardkroner-størrelse, også synes å være åpenbar.

Og på toppen av dette får prosjektene ofte leve lenge i fred for det offentlige søkelyset. Prosjektene er kompliserte rent teknisk, og vanskelige å få tak på. I tillegg er vi et lite land med få uavhengige tekniske ressurser som kan kommentere og granske denne type prosjekter.

Høsten 2001 gjorde Forsvaret i siste liten helomvending med sitt Golf-prosjekt, og skulle dele det opp i mindre enheter. Det spesielle er at det ser ut til at denne medisinen heller ikke fungerer.

Hittil har arbeidet med it-omleggingen i Forsvaret kostet 800 millioner. Så langt har de for denne summen fått et system som sliter med å levere den varen den skulle. Årsregnskapet for 2003 er ikke godkjent, onde tunger vil ha det til at det kan bli vanskeligheter for regnskapet fra 2004 også. Det er ikke teknologien sin feil, men organisasjonen og menneskene som skal håndtere systemet som er årsaken, sier prosjektledelsen.

Det gjenstår å se hele omfanget av Forsvarets mulige it-skandale. Vi venter spent på fortsettelsen».

Godt vi ikke har det sånn lenger. Eller?