KNAPPETE: Under tommelen finner du plassert en hel haug med knapper som kan programmeres etter eget ønske.
KNAPPETE: Under tommelen finner du plassert en hel haug med knapper som kan programmeres etter eget ønske.

TEST: Mad Catz M.M.O TE - Et hav av knapper

Mad Catz nye MMO-mus er justerbar på nesten alle måter.

For dem som er kjent med Mad Catz og deres produkter kommer nok ikke designen på selskapets nye spillmus til rollespillfolket som noen stor overraskelse. Mad Catz M.M.O TE har en vel så spacet og aggressiv design som andre Mad Catz-mus.

Designen er nesten vanskelig å beskrive for noen som ikke har sett en Mad Catz-mus, og skiller seg fra det meste på markedet. Enkelt forklart er det tøft, kantet og barskt, men det kan du jo selv se på bildene.

TEST: Qpad MK-70 - Genialt og mekanisk

Fokus på rollespill

Som navnet tilsier er den nye musa beregnet på MMO-er, eller rollespill på nett, og for så vidt om du liker å spille den slags på egenhånd også. Utviklerne av slike spill er svært så glade i å la spillerne benytte seg av avanserte knappekombinasjoner som tidvis dekker omtrent hele tastaturet.

For å gjøre jobben litt enklere, og muligens hakket mer ergonomisk, er typiske MMO-mus utstyrt med omtrent så mange knapper det er mulig å få plass til. Og de er så klart programmerbare, alle som en. I tillegg kan du programmere tre profiler som du enkelt bytter mellom med en knapp på musa. Mange muligheter altså.

TEST: Razer Deathadder Chroma - Fargerik og lynrask

Mad Catz M.M.O TE er utstyrt med totalt 20 knapper. Majoriteten av dem er plassert som tommelknapper på venstre side av musa, men selv på høyre side er det en liten knapp å finne. Pluss en hel skokk av dem på toppen av musa.

VALGFRITT: I programvaren kan du programmere alle musas knapper etter eget ønske. Du kan velge å binde dem opp mot Windows-funksjoner, så kanskje ha en profil hvor knappene er bundet opp mot taster på tastaturet, og en siste profil med egenkombinerte tastefunksjoner.
VALGFRITT: I programvaren kan du programmere alle musas knapper etter eget ønske. Du kan velge å binde dem opp mot Windows-funksjoner, så kanskje ha en profil hvor knappene er bundet opp mot taster på tastaturet, og en siste profil med egenkombinerte tastefunksjoner.

Det skulle altså ikke skorte på muligheter for dem som synes de normale 5-6 knappene blir i minste laget. Under de viktigste knappene har Mad Catz plassert behagelige Omrom-brytere med akkurat passe lav motstand til at trykkingen går raskt unna.

Justerbar design

Ved siden av å la deg styre med å fundere på hva alle knappene skal gjøre, noe som gjøres i et svært avansert driverprogram – som heldigvis er enkelt i bruk – kan du også justere formen på selve musa. Det er noe vi har sett fra Mad Catz flere ganger tidligere, og som gjør at M.M.O TE kan justeres fra å brukes med klogrep (claw grip) til å fremstå mer som en normalt utformet mus.

LANG: Ved å vippe inn den lille spaken bakerst på musa kan du justere lengden. Fra kort og klotilpasset, til lang og mer normal musstørrelse.

Ettersom vi ikke er noen store tilhenger av klogrep, valgte vi å justere musa nesten helt ut. Lengden, kombinert med plasseringen av de viktigste knappene, og at overflaten er i gummiert plast, gjorde at musa lå godt i hånda – kanter, kriker og kroker til tross. Takket være glatte føtter var friksjonen mot vår Qpad FX90 minimal, og musa hadde rask og behagelig glid.

Rask og presis

Innvendig er Mad Catz M.M.O TE utstyrt med en lasersensor som kan justeres via fire nivåer, fra sirupstrege 100 dpi helt opp til lynraske 8200 dpi. Litt kjedelig er det at du bare har en dpi-knapp tilgjengelig, slik at du må hoppe gjennom nivåer om du justerer i «feil» retning. M.M.O TE har også en presisjonsmodus, slik at du kan holde en av knappene inne for å dempe dpi-en til et valgt nivå, og hoppe tilbake til normal dpi når du slipper den. Kjekt når du trenger ekstra presisjon i spill eller programmer.

TEST: Logitech G502 Proteus Core - Latterlig rask spillmus

Lasersensoren er presis og rask. Bevegelsene du gjør på musematte overføres uvanlig jevnt og glatt til en lasermus å være. Det er ikke helt på nivå med en god optisk mus, men det er ikke mye om å gjøre. Det kan vi like.

Konklusjon

Mad Catz M.M.O TE er en uvanlig justerbar mus, som i tillegg er godt egnet for dem som liker å bruke fritiden sin til rollespill på nettet, eller alene. Designen er også noe litt for seg selv, og til tross for at den kan se litt ubehagelig ut, ligger den svært godt i hånda. Det hjelper mye at du kan justere lengden etter eget ønske.

Presisjonen er meget god, nesten på nivå med en god optisk mus. Her har du imidlertid større justeringsmuligheter når det gjelder dpi-nivåer enn med de fleste optiske mus – som gjerne er låst til noen få, forhåndsbestemte nivåer.

Det kanskje viktigste med Mad Catz M.M.O TE er selvsagt alle de ekstra knappene du kan programmere og leke deg med. Programvaren er svært avansert, samtidig som den er enkel i bruk, noe som gjøre musa allsidig og fin. Det eneste vi egentlig har å utsette på M.M.O TE er at tommelknappene er litt løse og vinglete, noe som trekker kvalitetsinntrykket litt ned – uten at det påvirker funksjonaliteten i stor grad. Eller to ting blir det vel, for prisen på rundt 700 kroner kan virke en anelse stiv.

Les flere tester av spilltilbehør her.