FÅR GUIDE: Eldre sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant, og opplever seg i tillegg som mindre kompetente enn andre når det gjelder å navigere trygt på nett. (Foto: Thomas Brun, NTB)

Ny guide skal hjelpe eldre å oppdage falske nyheter på nett

Eldre synes det er langt vanskeligere enn yngre å håndtere falske nyheter på nett. Nå har Medietilsynet utviklet en guide tilpasset seniorer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi håper Medietilsynets nye guide kan bidra til å styrke eldres kritiske medieforståelse, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

I en fersk undersøkelse utført av Medietilsynet kommer det frem at bare én av seks i alderen 60 - 79 år synes det er enkelt å håndtere falske nyheter på nett. Andelen er dermed halvparten så stor i denne gruppen som i befolkningen generelt. De som er 80 år og eldre sliter aller mest: Kun én av ti blant de eldste svarer at de synes det er enkelt å håndtere desinformasjon og falske nyheter.

Sliter mest

I Medietilsynets undersøkelse om kritisk medieforståelse hos seniorene i befolkningen fra 2021 fikk deltakerne en oppgave der de skulle ta stilling til om en konkret artikkel var sann eller ikke. En lavere andel av seniorene enn i befolkningen generelt klarte å identifisere nyheten som var falsk: Sju av ti i alderen 60-79 år svarte riktig, mot åtte av ti i befolkningen generelt. 

– Resultatene viser at eldre sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant. I tillegg opplever den eldste aldersgruppen seg som mindre kompetent enn andre når det gjelder å navigere trygt på nett. Dermed er det ekstra viktig å styrke den kritiske medieforståelsen blant de eldste. Det vil Medietilsynet gjerne bidra til, sier Velsand.

I tillegg er det færre eldre enn yngre som svarte at de hadde kommet over falske nyheter på nett det siste året.

Ny guide stil seniorene

Medietilsynet har utviklet en guide spesielt tilpasset seniorer. Informasjonsopplegget gir tips og råd både om falske nyheter og persontilpasset innhold på nett. Det skriver Medietilsynet i en pressemelding.

– Tidligere har vi utarbeidet flere undervisningsopplegg for barn og ungdom, blant annet om deepfakes  og  falske nyheter. Nå er turen kommet til de eldste, sier Velsand i meldingen.

Guiden er laget i samarbeid med Seniornett og Faktisk.no.