ULTIMATE PC: Microsofts maskinvaresjef Panos Panay sier selskapet har bygd den ultimate bærebare pc, Microsoft Book. (Foto: Microsoft)

Microsoft overrasker med Surface Book

Flaggskip-bærbar og flaggskip-mobil. Det er stikkordene for Microsofts store lansering denne uka.

Microsoft Book var den store overraskelsen da Microsoft lanserte en rekke nye maskinvareprodukter denne uka. Med denne nye bæbare pc-en, som vel å merke har skjerm som kan tas av og brukes som nettbrett, går Microsoft rett i strupen på Apples Macbook Pro-maskiner.

Samtidig lanserte Microsoft fjerde generasjon av Surface Pro og flere nye Lumia-mobiler, inkludert to flaggskipmodeller, Lumia 950 og 950 XL.

Og selskapet ga seg ikke med det. Ny firmware til spillmaskinen Xbox One ble kunngjort, og etter oppgraderingen vil den kunne kjøre Windows 10.

Macbook-konkurrent

Påstanden om at Microsoft med Microsoft Book retter angrepet direkte mot Apples storselgende Macbook Pro-bærbare, er ikke bare pressens tolkninger etter lanseringen, men et klart utsagn fra Microsofts sjef for maskinvareprodukter, Panos Panay, som lanserte den nye Microsoft-maskinen.

Surface Book leverer to ganger ytelsen til Apples Macbook Pro, sa Panay under lanseringen, ifølge amerikanske PC World.

Panay fortsatte med å hevde at Surface Book er den kraftigste 13-tommers bærbare som noensinne er lagd – samtidig som den greier opptil 12 timer med batteridrift.

Epler og pærer

Nå skal det sies at PC World-redaktør Gordon Mah Ung har gitt uttrykk for en viss skepsis til påstanden om at Microsoft Book er dobbelt så kraftig som Macbook Pro.

Han antyder at Microsoft her sammenligner epler med pærer, eller mer korrekt at det ser ut som sammenligningen gjelder en rimelig standardmodell av Apples bærbare med to-kjerners Broadwell-basert prosessor og integrert grafikk mot en toppkonfigurert Microsoft Book, med separat dedikert grafikkbrikke.

Kommende tester får avgjøre hvem som har rett – ifølge amerikanske PC World har Microsoft vært litt tilbakeholden med detaljene om de tekniske spesifikasjonene og konfigurasjonsvalgene på Microsoft Book til nå. En toppkonfigurert MS Book skal kunne tilby Intel Core i7-prosessor, ha opptil én gigabyte lagringsplass og 16 gigabyte internminne.

Med Nvidia Geforce-grafikkbrikken som sitter i tastaturet kunne Microsoft demonstrere kraftig spillytelse på maskinen, med selskapets kommende Gears of War-spill kjørt fra scenen.

En viktig målgruppe for Microsoft med denne maskinen er også brukere som krever kraftig pc-ytelse til tung kreativ programvare.

I det hele tatt er nok målet til Microsoft å vise hva de tradisjonelle pc-produsentene kan oppnå ved hjelp av Windows 10, ifølge PC World.

Ny Surface Pro

Microsoft er nå kommet til fjerde generasjon av Surface Pro-serien. Surface Pro 4 skal har 30 prosent bedre ytelse enn Surface Pro 3 og 50 prosent bedre ytelse enn Apples Macbook Air, ifølge Microsoft.

FJERDE GENERASJON: Microsoft har lansert Surface Pro 4. (Foto: Microsoft)

Surface Pro 4 er basert på sjette generasjon av Intels Core-prosessorfamilie, altså Skylake.

Den nye maskinen byr på nytt tastatur med fingeravtrykksleser og forbedret penn. Skjermstørrelsen er økt fra 11,5 til 12,3 tommer med oppløsning på 2.736 x 1.824 piksler, uten at maskinen er blitt større. Batteritiden er oppgitt til ni timer.

Flaggskip-mobiler

Mange har ment at Microsoft svake salgstall på sine Lumia-mobiler skyldes at selskapet så langt ikke har hatt noen kraftig flaggskip-modell, men i stedet satset mer på de rimelige segmentene i markedet.

FLAGGSKIP: Her er Microsofts nye toppmodell i Lumia-familien, Micosoft Lumia 950 XL. (Foto: Microsoft)

Dette er det nå slutt på, for de nye Lumia 950 og 950 XL er definitivt flaggskip-modeller.

I utviklingsperioden har de gått under kodenavnene Talkman og Cityman. Den største har 5,7-tommers skjerm med AMOLED-skjerm på 2.560 x 1.440 piksler og Qualcomm Snapdragon 810-prosessor, mens den andre har samme oppløsning presset inn på en 5,2-tommers skjerm og er basert på en Qualcomm Snapdragon 808-prosessor.

Begge kommer med 32 gigabyte lagringsminne, har kortplass for micro-SD-kort, har et 20-megapikslers frontkamera  og 5-megapikslers selfiekamera og støtter trådløs lagring og nærfeltskommunikasjon (NFC).

Windows 10 på Xbox

Ny firmware til Xbox One kommer i november, og fra da av vil Xbox One være basert på Windows 10.

Da kommer også Xbox One Backward Compatibility, en gratis oppgradering som lar brukeren spille gamle Xbox 360-spill på Xbox One. I første omgang vil 100 spill være tilgjengelig, og hundrevis andre vil komme de neste månedene.

Ventetiden

Salget av Surface Book starter i USA og Canada 12. november, men Microsoft kan ikke opplyse når den blir tilgjengelig i Norge. Prisene begynner på 1499 dollar uten Nvidia GPU, 1899 dollar med GPU-en.

Surface Pro 4 blir tilgjengelig i USA og Canada fra 26. oktober og i mange andre land, inkludert Norge, fra 19. november. Startprisen i USA er satt til 899 dollar.

De nye mobilene Lumia 950 og Lumia 950 XL kommer i salg i utvalgte markeder i begynnelsen av november. De to modellene vil koste henholdsvis 599 og 699 euro – norske priser er ikke kjent.

Lumia 550 kommer til utvalgte europeiske markeder i desember. Her foreligger det ingen prisinformasjon.