BORTE: Snart finnes de ikke lenger, til besvær for mange kommuner. Foto: Nokia (Microsoft)

Nytteløse mobiler fra Redmond

Windows-mobilens fall kan skape store problemer for kommuner som har satset på Microsoft i lomma.

Publisert Sist oppdatert

En gang hadde Motorola over 80 prosent markedsandel på det norske mobilmarkedet og Nokia hadde godt over 40 prosent. Senere har Apple og Android dominert.

Nå er det Microsofts Windows-baserte mobiler som forsvinner fra markedet. Slike endringer i mobilbransjen går sjelden så raskt at det rammer privatbrukere. Det er verre for offentlige etater, spesielt kommuner som planlegger langsiktig.

Mange problemer

Bare i Oslo kommune har de kjøpt inn 3.000 enheter, med planen om at helsearbeidere på hjemmebesøk skulle få mobil tilgang til den digitale pasientjournalen Gerica, levert av Tieto.

– Nå begynner det å bli vanskelig å få tak i Windows-telefoner. Microsoft har jo solgt mobildivisjonen sin, og det er litt stillstand med tilgang til enheter i markedet, påpeker salgssjef Snorre Johansen i Tieto Norge til digi.no.

Dødsdømt plattform?

Windows Phone, eller Windows 10 Mobile, stupte til en global markedsandel på 0,4 prosent i fjor. Fallet kommer bare til å fortsette, hvis vi skal tro prognoser fra IDC.

Selv om Microsoft bedyrer at andre produsenter vil videreføre plattformen, er det hele svært usikkert. Dermed er mange kommuner i klemme.

Det mest sikre en bedrift eller kommune kan satse på i dag er utvilsomt en Android-modell der det er mange sterke leverandører med Samsung, Huawei og Sony i spissen på salgsstatistikkene. Selv Apple kan falle, med henvisning til at kjemper som Motorola og Microsoft som nevnt har vært nødt til å kaste inn håndkleet.