Chat 50 for folk i farten

Konferansetelefoner finnes nå i alle prisklasser. Vi har prøvd ClearOne Chat 50 USB, myntet blant annet på folk som er mye på reisefot.

Publisert Sist oppdatert

Chat 50 har mange bruksområder. Du kan koble den til en pc eller Mac og sikre deg høy samtalekvalitet på gratissamtaler via Skype – med støy- og ekkokansellering. Eller tilsvarende hvis du ringer billig via SkypeOut fra din pc til en mobiltelefon.

Enheten kan også kobles opp mot ip-telefoner fra Cisco, Nortel og andre og omgjøre disse til konferansetelefoner.

Dessuten kan du koble Chat 50 direkte til din egen mobiltelefon. Da får du konferanse-fasiliteter når du er på farten.

Ytterligere en mulighet er å bruke den sammen med webapplikasjoner som LiveMeeting og Sametime.

Enheten kan også benyttes når man spiller interaktive pc-spill med online-samtale à la TeamSpeak.

iPod-avspiller

I tillegg kan du bruke Chat 50 som kompakt, bærbar høyttaler for iPod eller andre musikkavspillere. Du får ikke stereolyd med subwoofer-trøkk, men lydkvaliteten er bedre enn mange bærbare pc-er kan by på.

Vi har prøvd Chat 50 med Skype og SkypeOut både via stasjonær og bærbar pc og Mac, og via bredbånd og trådløst internett. Vi opplevde en klar forbedring av lydkvaliteten, selv om enheten ikke kunne gjøre noe med tilløpene til hakking da vi kommuniserte trådløst.

For å koble enheten til mobiltelefon kreves spesialkabel som ikke finnes til alle telefonmerker. Vi prøvde med Nokia 61 og hadde et utmerket mobilt telefonkonferansesystem. Vi kjørte en tre-personers konferanse der to satt sammen ved Chat 50-boksen, mens den tredje personen deltok via mobiltelefon. Rommet som de to satt i, var på 30 kvadratmeter. De kunne høres godt av personen i mobiltelefonen selv om de gikk til den andre enden av rommet.

Chat 50 har full dupleks, som betyr at personene i hver ende kan snakke i munnen på hverandre uten at lyden brytes – det trengs ingen «over og ut». Men hvis flere i samme rom snakker i munnen på hverandre over Chat 50-enheten, kan personen som deltar via telefon få problemer med å høre hva som blir sagt. Så møtedisiplin er påkrevd.

Bedre enn Polycom?

ClearOne hevder at Chat 50 er mye bedre enn Polycom Communicator, som vi omtalte i PC World nr. 10/2006. Vi har ikke prøvd dem samtidig og kan ikke si noe om eventuelle forskjeller i lydkvaliteten. Men Chat 50 har flere tilkoblingsmuligheter samt innebygd signalprosessor som frigjør pc-en fra bearbeiding av lyddata.

På den andre siden er Chat 50 dyrere. Mens Polycom Communicator koster vel 1 200 kroner inklusive mva., koster Chat 50 USB veiledende 1 873 kroner inklusive mva. Velger du Chat 50 USB Plus International Version, må du ut med 2 123 kroner. Da får du i tillegg mobiltelefonkabel og internasjonal strømforsyning. Hvis du vil ha reiseveske og MP3-kabel, kan du plusse på til 2 461 kroner for Chat 50 Global Traveler. Man kan også supplere med tilbehørsproduktene enkeltvis.

Distributør er Video Film Int. AS, www.vfi.no .