HYLLEVARE: Iphone har salgsnedgang for andre kvartal på rad. Foto: Martyn Williams, IDGNS

Nedturen fortsetter for Apple og Iphone

Andre kvartal viser fortsatt sterkt fall i omsetning, resultat og salg av de fleste produkter.

Publisert Sist oppdatert

Apple hadde en salgsnedgang på 15 prosent i antall enheter av smarttelefonene sine, og et omsettingsfall på 23 prosent. Det er de dyreste av Apple-telefonene som taper i salg, mens billigmodellen Iphone SE selger såpass godt at enhetstallene oppfattes som bedre enn fryktet, skriver MacWorld US.

Dette er andre kvartal på rad at smarttelefonsalget til Apple stuper.

Resultat ned 27 prosent

Totalt omsatte selskapet for 363 milliarder kroner (42,4 milliarder USD) i andre kvartal, ned 15 prosent fra 424 milliarder kroner (49,6 milliarder USD) i fjor. Resultatet for kvartalet endte på 66 milliarder kroner (7,8 milliarder USD), ned 27 prosent fra 92 milliarder kroner (10,7 milliarder USD) året før.

Men det er ikke bare i kvartalsrapporten at det meldes om krevende tider for Cupertino-selskapet:

Mandag meldte IDC at smartklokker hadde et salgsfall for første gang i andre kvartal, som spesielt rammet smartklokkene Apple forsøker selge. Totalt falt salget 32 prosent, mens Apple smartklokkesalg falt 56 prosent.

Tidligere denne måneden meldte Gartner at PC-salgstallene globalt flatet ut og ikke lenger stupte. Unntaket var Apple, som måtte se et salgsfall på over 8 prosent på sine Mac-PC-er.

Tallene for salg av nettbrett i 2016 viste også at salget av de dyreste nettbrettene faller i de fleste markedene globalt. Apple rapporterer om et fall på 18,7 prosent i salget av sine nettbrett-modeller.

Siden i fjor vår har Apple mistet en fjerdedel av børsverdien på børsen i New York.

Lysblaff

Det eneste lyspunktet for Apple er at omsetningen av tjenester, det vil si salg av apper fra AppStore steg med 19,3 prosent.

Guidance for høsten innebærer moderate forventninger finansielt. Lansering av ny smarttelefon kan gi økt vekst. Det vil muligens avhenge av hvilke oppgraderinger Apple velger å ta med fra det øvrige smarttelefonmarkedet.

Selskapet fortsetter å prioritere å betale ut utbytte etter andre kvartal. Like etter melding om de begredelige tallene falt aksjen videre, men den tok seg tilbake på faktorer investorene tror er lyspunkter i rapporten.