MANGLER KONTROLL: Ifølge undersøkelsen som er gjort av InFact på vegne av Telenor oppgir 37 prosent av foreldrene at de ikke har kontroll på hvor mye tid barna bruker på mobiltelefonen. (Pressefoto: Telenor)
MANGLER KONTROLL: Ifølge undersøkelsen som er gjort av InFact på vegne av Telenor oppgir 37 prosent av foreldrene at de ikke har kontroll på hvor mye tid barna bruker på mobiltelefonen. (Pressefoto: Telenor)

Én av to har mobilregler for barna

Ifølge en undersøkelse gjort av Infact på oppdrag fra Telenor er det flere kvinner enn menn som ønsker kontroll over barnas mobilbruk.

Publisert Sist oppdatert

Seks av ti foreldre mener det er viktig å ha kontroll med hva barna bruker mobilen til. Over 50 prosent setter egne regler for barnas mobilbruk, mens nær fire av ti ikke har kontroll på hvor mye tid barna bruker på mobilen. Dette melder Telenor i en pressemelding.Tallene fremkommer i en fersk undersøkelse om barn og mobilbruk som InFact har utført for Telenor. Undersøkelsen er besvart av personer med omsorg for barn som har egen mobiltelefon.

Kvinnene tar mobilkontroll

Ifølge Telenor er det flere kvinner enn menn som følger med på barnas mobilbruk. 66 prosent av kvinnene mener kontroll med mobilbruken er viktig – mot 52 prosent av mennene.

Undersøkelsen avdekker dessuten at 37 prosent av foreldrene ikke har kontroll på hvor mye tid barna bruker på mobiltelefonen.

Bjørn Ivar Moen, som er leder for Telenors mobilvirksomhet, mener at en grundig mobilprat bør være obligatorisk i alle husholdninger med smarttelefoner og barn.

– De reglene som gjelder i den virkelige verden, gjelder jo også for mobilbruk. Mobbing og trakassering via mobil er faktisk ulovlig, ifølge lovverket. Det bryter også med norsk lov å ta bilder av andre og publisere eller vise disse uten samtykke. Lær barnet god mobilskikk, oppfordrer, Moen i pressemeldingen.

Diskuterer regningen

Når det gjelder penger, er foreldrene mer samstemte. Nesten åtte av ti oppgir at det er viktig å ha kontroll på barnas mobilkostnader, men det er foreldre på 35 år og oppover som er mest opptatt av dette.

– Litt overraskende er det at 44 prosent av foreldre under 34 år mener barnas mobilkostnader er uvesentlig. For foreldre mellom 35-49 år er tilsvarende andel 8 prosent. Det er både smart og faktisk ikke så vanskelig for hele familien å ha grenser og forutsigbarhet på mobilkostnadene.

– Samtidig svarer 57 prosent ja på spørsmål om barnas mobilregning blir diskutert hjemme. Det er derfor åpenbart at mobilkostnadene til familiens minste er tema og noe mange foreldre er opptatt av, sier Moen.