PÅ AVVEIE: Nokia 7-Plus-telefoner sender personlige data til en server i Kina. (Pressefoto: Nokia)

Norske personopplysninger på avveie

Nokia-telefoner sendte norske personopplysninger til Kina.

Publisert Sist oppdatert

Eiere av Nokia 7 Plus kan i flere måneder ha fått sendt sensitive opplysninger til en server i Kina. Det skriver NRK beta.

NRK fikk i februar et tips av en leser som hadde overvåket trafikken på sin Nokia 7 Plus. Han la merke til at telefonen ofte tok kontakt med en server, og sendte avgårde en datapakke. 

Pakken inneholdt informasjonen av identifiserbare data om både telefonen og telefonnummeret den er tilknyttet, samt hvilken basestasjon den er tilknyttet. Dette gjør det mulig for mottakeren av pakken, og alle med innsyn i trafikkstrømmen underveis, å følge telefonens bevegelser i sanntid, skriver NRK.

NRK gjorde research og fant til slutt ut at informasjonen ble sendt til Kina, og at det var HMD Global, eieren av Nokia-merkevaren, som stod bak.

NRK konfronterte HMD Global som innrømmer at en uspesifisert andel av Nokia 7 Plus-telefoner har sendt data til serveren i Kina. De har i slutten av februar sendt ut en programvareoppdatering som skal rette opp i feilen, og skriver i en e-post til NRK at de fleste av deres kunder har installert oppdateringen.

Datatilsynet i Finland har nå startet etterforskning etter NRKs avsløring, skriver avisen.