UKJENT NUMMER? IKKE RING TILBAKE:  Har du fått ubesvart oppringing fra ukjent nummer i utlandet? Ikke ring tilbake om du ikke er helt sikker på hvem som har forsøkt å nå deg, anbefaler Telenor. (Illustrasjonsfoto: Istock)
UKJENT NUMMER? IKKE RING TILBAKE:  Har du fått ubesvart oppringing fra ukjent nummer i utlandet? Ikke ring tilbake om du ikke er helt sikker på hvem som har forsøkt å nå deg, anbefaler Telenor. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Ran via tilbakeringing

Ikke ring tilbake, er oppfordringen fra Telenor til kunder som har ubesvarte anrop fra ukjente utenlandske numre. Selskapet sperrer slike numre så snart svindelforsøkene avsløres.

Publisert Sist oppdatert

 Nordmenn har de siste dagene vært utsatt for svindelforsøk fra et latvisk telefonnummer. Telenor arbeider med å skaffe oversikt over omfanget av svindelen. Så langt tyder alt på at få har latt seg lure og ringt tilbake til de ukjente numrene med latvisk retningsnummer.

Metoden svindlerne bruker er å ringe opp i den hensikt å få kundene til å ringe tilbake. De som ringer opp kommer til en talemaskin med høy minuttakst. Dette er en vanlig form for svindel som rammer norske kunder med jevne mellomrom.

Det spesielle med svindelen fra et latvisk nummer de siste dagene var det massive omfanget. Telenor fikk svært mange henvendelser på kundeservice og sosiale medier, og sperrer slike numre så snart svindelforsøkene avsløres.

Unngå fella

Rådet fra Telenor er veldig tydelig: Ikke ring tilbake til slike ukjente numre. Det er når man ringer tilbake, at man går i fella. Disse aktørene håper at du ringer tilbake, for da kommer du til en teletorgtjeneste som koster mye per minutt. Telenor vil likevel avkrefte at det er tale om opp til 500 kroner minuttet slik noen medier har meldt i helgen.

- Telenor har standardprosedyrer på denne typen svindelforsøk. I perioder får vi daglige klager fra kunder, mens i andre perioder er det bare noen få i måneden. Vi har sperret flere numre i vårt nett, for å unngå svindelforsøk, opplyser sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge.

Mulighet til å sperre

De fleste telefoner har i dag mulighet til å sperre for uønskede numreinn til telefonen. En rekke apper gir også denne muligheten. En utfordring er imidlertid at svindlerne bytter nummer ofte, noe som gjør det vanskelig å sperre dem ute. De som vil svindle norske telekunder utviser stor oppfinnsomhet for å unngå å bli avslørt, så det er tidvis krevende å stoppe svindelforsøkene.