Norge i teten på sikkerhet

Men vi er fremdeles utsatt for nettsteder med ondsinnet programvare.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft la fram sin sikkerhetsrapport, Security Intelligence Report (SIR). i dag.

En passende avslutning på nasjonal sikkerhetsmåned.

Skandinavia og Japan glimret med lave tall på stort sett alle angrep sett i forhold til resten av verden, til tross for mer alvorlige sikkerhetstrusler.

Åtte prosent angrepet

Rundt åtte prosent av norske pc-er ble forsøkt angrepet i første halvdel av 2013, mot 17 prosent globalt.

Infeksjonsraten i Norge ligger på 1,7 per 1000 pc-er, sammenlignet med cirka seks i resten av verden.

Tore Orderløkken, administrerende direktør i NorSIS, sier at tallene viser at norske brukere er flinke til å oppgradere og installere sikkerhetsprogrammer, men legger til at det fremdeles finnes andre trusler.

Sosial manipulering

- Vi ser at brukerne er blitt flinkere til å oppdatere programvare og at de installerer antivirusprogrammer for å beskytte seg. En utfordring er allikevel alle forsøkene på svindel der angriperen gjennom sosial manipulering lurer brukeren til å gi fra seg hemmeligheter og åpne opp døra til datamaskinen sin.

Gode tall til tross, det er registrert en økning i antall drive-by-downloads, og her er gjennomsnittet høyere i Norge enn ellers i verden. Drive-by-downloads fungerer ved at brukere besøker en nettside som inneholder malware, for så å få denne installert på sin maskin. Dette gjøres ofte gjennom dialogbokser, men kan også lastes inn uten noe form for aktiv brukerdeltagelse.

1,16 websider av 1000 i Norge er infisert på denne måten, noe som er høyere enn gjennomsnittet i verden (1,12).

Bevisstgjøring trengs

- Stadig flere norske nettsteder inneholder ondsinnet programvare uten at administratorene er klar over det. Den ondsinnede programvaren er ofte gjemt bak annonser. Malware infiserer besøkendes datamaskiner, enten ved at man klikker på en annonse eller direkte når leseren besøker nettsiden. Utbredelsen er fortsatt relativt liten, men her trengs en bevisstgjøring hos eiere, utviklere og driftsansvarlige for norske nettsteder, sier Ole Tom Seierstad, sjefssikkerhetsrådgiver hos Microsoft Norge.

Microsofts nå aldrende operativsystem XP er spesielt truet, da det ikke lenger er støttet. Windows 8 ble angrepet omtrent like hyppig som Windows XP, men brukere av det gamle OS-et hadde seks ganger større sannsynlighet for faktisk å bli infisert av truslene.