JUBEL FOR PRISNEDGANG: Mobilregningen for reiser til Thailand blir lettere å bære fra sommeren. Foto: Dag-Rune Z. Vollen
JUBEL FOR PRISNEDGANG: Mobilregningen for reiser til Thailand blir lettere å bære fra sommeren. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Trafikkvekst etter roaming-frislipp

Endelig får norske favorittland som Thailand og USA lavere roamingpriser hos Telenor.

En tidobling av trafikken etter et år gir mer frislipp for Telenor og deres utenlandskunder.

Norske reisende bruker mest data i Spania, forteller tallene til Telenor.

– Nyheten om fri roaming, som vi slapp for nøyaktig ett år siden, ble svært godt mottatt av våre kunder. Siden innføringen av kostnadsfri roaming har kundene våre økt dataforbruket med 900 prosent, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge.

Gjennom 4G-utbygging og nye smarttelefoner og tilhørende tjenester er bruken av mobildata i rakettvekst. Gjennom EU-reguleringer og markedstilpassing er denne bruken blitt rimeligere i utlandet også.

– Når folk får kostnadsfri roaming inkludert i sine abonnement, øker bruken kraftig. Vi er vitne til en liten surferevolusjon i bruken av mobilen i utlandet, sier Moen.

Siste ledd i EU-tilpassing er at roamingtillegget i EU fjernes helt og at kundene skal kunne bruke mobilen i EU-området til samme priser som hjemme.

Dette vil bety at enkelte abonnementer som tidligere ikke har hatt EU inkludert blir dyrere. Telenor øker disse med tredve kroner, for å kompensere for økte kostnader til å betale utenlandske samtrafikkpartnere.

I tillegg senkes roamingprisene til 19 nye land. Dette inkluderer favorittland som Thailand og USA for norske reisende.

I Sverige har Telenor kjørt lavere dataroamingpriser til populære land utenfor Europa i flere måneder, så mange vil nok mene at det var på tide at moderskipet satte samme kurs.

Vi er vitne til en liten surferevolusjon.

De øvrige landene som får lavere roamingpriser er Malaysia, Bangladesh, Pakistan, Myanmar, Sveits, Serbia, Montenegro, Albania, Argentina, Brunei, El Salvador, Kenya, Filippinene, De forente arabiske emirater, Qatar, Saudi-Arabia og Venezuela.

For bedriftskundene omfatter EU-reguleringen lavere priser i EU fra 15. juni. Telenor lover også at femti land utenfor EU skal få lavere priser for profesjonelle brukere som resultat av nye forhandlinger.