SENSUR: Nettleser-selskapet Mozilla uroer seg over sensur gjennom ny lovgiving i Frankrike. (Foto: Unsplash)

Mozilla: fransk lov truer fritt internett

Nettleser-selskapet sterkt kritisk til foreslått lovgiving. 

Det stormer rundt et nytt lovforslag i Frankrike. Under navnet "SREN" kommer nye retningslinjer som skal kjempe mot nettsvindel. 

Med denne lovgivingen vil nettlesere få oppgitt en liste nettsider fra myndighetene som de må blokkere fra bruk. Kritikere frykter at dette vil gjøre nettlesere til et verktøy for sensur. 

Katastrofe mot det frie nettet

Mozilla er en av de sterkeste røstene mot lovgivingen. De skriver på sine nettsider av en slik lov vil jobbe mot tiår med etablerte modereringsnormer på nett og vil legge til rette for sensur hos autoritære myndigheter. De har opprettet en underskriftskampanje for å stanse lovforslaget. 

– Å tvinge nettlesere til å skape nettside-blokkering på et overordnet nivå er en vanskelig balansegang, skriver Udbhav Tiwari, som er leder for global product policy i Mozilla. Han mener det er bedre å la eksisterende løsninger mot malware og phishing ta seg av svindel-trusler. 

Så langt har kritikken falt Franrike for døve ører. Lovforslaget går raskt gjennom hos lovgiverne og skal etter planen stemmes over allerede i høst.