TEST: D-Link DWA-121 og Sandberg Micro Wifi Dongle: Mini-plugger for raskere wlan?

Kan de bittesmå usb-donglene for 802.11n-basert trådløse nettverk være en god oppgradering for den bærbare pc-en?

Publisert Sist oppdatert

Hvilken hastighet man får via det trådløse nettverket påvirkes av svært mange faktorer. Aksesspunktet i seg selv, hos mange kombinert med en ruter, vil være det første man tenker på når det gjelder ytelsen for det trådløse nettverket. Videre vil bygningen man er i, plasseringen av aksesspunktet og andre nettverk i området bety mye. En kanskje litt glemt del i det hele blir variasjonene på klientsiden.

802.11n har vært på markedet i noen år nå, og fra 2008 har dette vært det vanligste på nye bærbare pc-er og nye rutere. En del har 3-5 år gamle bærbare pc-er som fortsatt kan gjøre en utmerket jobb, men der man kanskje føler at nettverksforbindelsen blir flaskehalsen. Faktisk kan wlan-ytelsen også være dårlig med nye pc-er som støtter 802.11n – noe vi så tydelig i vår test av Samsung Series 9 nylig.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

 

Noe som alene kan gi en ytelsesforbedring er å få alle enheter som kommuniserer samtidig over på 802.11n, i stedet for at man har enkelte på 802.11g – eller den enda eldre 802.11b-standarden. Har man enheter koblet til med eldre standarder, vil også pc-er og annet utstyr som opererer på 802.11n bli «nedgradert» til denne hastigheten – maksimalt 54 Mbps for 802.11g eller 11 Mbps for 802.11b. Og dette er de teoretiske tallene – i praksis kan det godt bli mye lavere. En annen fordel med 802.11n er muligheten for at flere samtidig kommuniserende enheter ikke drar ned ytelsen i samme grad for hverandre.

LES OGSÅ:

TEST: Cisco Linksys E4200 - Stilig og rask ruter

 

Oppgradering

Det finnes flere løsninger for å forbedre klientdelen. I en del pc-er kan det integrerte wlan-kortet i pc-en byttes ut. Vurderer man slikt bør man sjekke med erfaringene til andre som har gjort dette – i mange pc-er fra de større produsentene er det fysisk sett fullt mulig å skifte wlan-kortet, men produsenten kan ha satt begrensninger i BIOS for hvilke wlan-kort pc-en skal godta. Dette er relatert til FCC-godkjenning for det amerikanske markedet.

 

En annen løsning man så mye brukt tidligere var tilleggskort i form av PC-Card-kort eller Expresscard-kort. Fortsatt har mange pc-er ExpressCard-kortplass, og dette er en mulighet. Disse kortene stikker gjerne litt ut på siden av pc-en, men kan fortsatt stå i når pc-en legges ned i veske eller sekk. Usb-dongler for wlan er enkle og rimelige, men har gjerne hatt en lengde på 5-6 cm. I den senere tid har vi imidlertid sett at flere selskaper har lansert modeller som bare stikker noen få millimeter ut av usb-porten, og da kan de stå i hele tiden. Men hvor gode er disse løsningene i praksis?

LES OGSÅ:

Slik knekkes passordet på Windows og trådløsnett

 

For trådløst nettverk er man avhengig av radio og antenne(r), og det blir en utfordring når slike enheter skal lages så små. Spørsmålet blir da om de praktiske egenskapene med de aller minste wlan-adapterene overskygges av begrensningene den kompakte størrelsen gir.

 

Les videre på neste side...