Test: Zyxel Armor Z1

En mer tradisjonell ruter.

Publisert Sist oppdatert

For å runde av denne testen av rutere fant vi det for godt å ta med en mer tradisjonell ruter, denne gangen fra Zyxel. Dette er en dual-band ruter som leverer ett 5GHz nettverk, og ett på 2,4GHz. Vi liker godt det enkle og tøffe designet, med en gul farge, svake led-lys og griller på sidene. Under en av disse grillene gjemmer det seg dog et irritasjonsmoment; usb portene er kun tilgjengelig ved å åpne en av disse, og de er hengslet slik at de ikke kan tas av. Ikke det beste om man vil ha noe permanent koblet til.

Enkel men halvproblematisk

Oppsettet var ikke helt problemfritt, siden ruteren av en eller annen grunn krever å være tilkoblet et modem for å kjøre oppsett. Dette kan være verdt å tenke på om man kun skal sette den opp lokalt og ikke har nett-tilgang. Når oppsettet først var gjort ble vi møtt av et enkelt og greit web-grensesnitt, som gjemmer bort de mest avanserte innstillingene. Det er mulighet for å sette opp et gjeste-nettverk, som er en kjekk løsning når man ikke vil gi passordet sitt til alle og enhver.

Zyxel har også utviklet en meget god app, One Connect, som gir deg oversikt over nettverket til enhver tid. Denne fungerte godt, og ga oss også tilgang til en del instillinger. Det er her også mulighet til å sette opp prioriteringer i trafikken, men Zyxel har i tillegg en funksjon som heter StreamBopost. Denne merker automatisk om en side streamer video, og favoriserer deretter ip-adressen.

Rask og god rekkevidde

For å bruke 5GHz-båndet må man ha en klient som støtter 802.11ac, og i denne ruteren fikk vi mye bedre resultater når vi testet dette båndet over 2,4GHz. 5GHz har tradisjonelt litt dårligere rekkevidde, og slik var det også i våre tester. Der den derimot skuffet mest var rekkevidden på 2,4GHz; denne var mye dårligere enn samtlige andre rutere vi har inne for tiden, uten at vi helt klarte å forstå hvorfor.

Hastigheten over 2,4GHz var tilsvarende skuffende, men når vi testet mot 802.11ac fikk vi se hva denne Armor Z1 var god for. Den lå helt i toppen når det gjaldt både hastighet og rekkevidde her, og danket ut et par dyrere rutere i samme klasse.

Konklusjon

Armor Z1 er en solid og enkel ruter, med overraskende gode resultater. Den er enkel å sette opp og vedlikeholde, og har et design som passer vel så godt på gutterommet som i stua, til tross for den store størrelsen.

Zyxel er kanskje ikke førstevalget hos mange når man skal kjøpe ny hjemmeruter. Det bør kanskje forandre seg, og firmaet har bevist at de kan bokse med de store gutta med Armor Z1.