MARKANT: Peter Hidas var i mange år en markant skikkelse i den norske it-bransjen. Han døde sist søndag, 84 år gammel. (Foto: Audun Aagre)

Peter Hidas har gått bort

Mangeårig kommentator i Computerworld, Peter Hidas, er død.

Publisert Sist oppdatert

Det var med sorg Computerworld mottak beskjeden om at Peter Hidas har gått bort.

Peter Hidas kom til Norge som flyktning fra Ungarn i 1956. Han studerte deretter til sivilingeniør ved NTH i Trondheim, hvor han også engasjerte seg i studentavisen Under Dusken som redaktør i 1962.

Hans tilknytning til den norske it-bransjen startet i 1963 da han ble ansatt i General Electric Bull, senere Honeywell Bull, deretter Bull. Så begynte han i Data Logic - som i dag er en del av Capgemini. Senere var han innom Computas, Avenir og Stradec - før han i 1999 ble tilknyttet analyseselskapet Gartner som seniorkonsulent.

Det er i denne posisjonen han for alvor ble en markant skikkelse i den norske it-bransjen. Han var en mye brukt foredragsholder med markante meninger om både teknologi og samfunn. Derfor ble han også en hyppig benyttet kilde i mange redaksjoner - ikke bare i it-pressen. Få hadde større evne til å tegne de store linjene i en teknologisektor hvor utviklingen gikk raskere enn man kunne skrive "bit".

Høyt respektert

Hans klare meninger kom også til uttrykk i en ukentlig kommentar i Computerworld, under vignetten Peters plass. Den så sin fødsel tidlig på 90-tallet, og med plassering på side 2 og illustrasjon av avistegner Hallvard Skauge, var dette en sentral spalte i avisen helt til Hidas ga seg i 2018 – to år etter at han gikk av med pensjon fra Gartner.

Hidas nøt stor respekt i den norske it-bransjen. Det kom til uttrykk blant annet i 2007, da han mottak Rosingsakademiets hederspris. Juryen skrev blant annet:

"Vinneren av Rosingakademiets hederspris 2007 har vært aktiv i bransjen i over 40 år, og han nyter stor tillit og høy troverdighet innenfor alle fagmiljøer. Han har ikke bare vært aktiv, han har vært konstant tilstede. Alltid på topp. Alltid med relevante synspunkter og analyser av viktige trender og ny teknologi. En utrettelig kommentator av alle store og små begivenheter og buzzwords. Han [...] kan stå som selve inkarnasjonen på at alder er hva man gjør det til, med freske fraspark og alltid godt poengterte synspunkter på hvor bransjen er på vei. Få har hatt større betydning over så lang tid i Norge."

En markant skikkelse har gått bort. Hvil i fred.

Les også:

Peter Hidas' siste kommentar i Computerworld