Hjernestorm Peters Plass: Datamaskiner blir stadig mer intelligente, alle vet vel dét. Om ikke lenge vil de konkurrere med oss, mennesker, om det meste. Vil det skje om ti år? Om tjue? Eller er vi ved terskelen allerede? Her kommer et nytt innkast.
Det lovede land PETERS PLASS: Forleden dag hørte jeg Robert Steen, finansbyråden i Oslo, fortelle om sin mormor og sin datter. Og om hvordan vi skal forholde oss til den digitale tidsalderen.
Intelligens på tube PETERS PLASS: Alternative fakta er blitt et godt innarbeidet begrep. Jeg skal nå slå et slag for alternativ intelligens.
Digito ergo sum PETERS PLASS: Norge er ett av verdens mest digitaliserte samfunn, hører vi ofte. Det skulle bety at vi nærmer oss punktet der det digitale overskygger det tradisjonelle, og det er ingen vei tilbake. En omveltning pågår foran våre øyne, der fem år er lang tid. La oss stoppe opp for et kort sekund: Hva særpreger et digitalisert samfunn, egentlig?
Gleden med kjeden PETERS PLASS: «Å snakke om blockchain i 2017 er omtrent som å snakke om internett i 1990», skrev Håkon Haugli, lederen i Abelia for noen uker siden her i CW. «Endel har hørt om det, men mange blir fort tomme i blikket.» Treffende sagt, men sånn kan vi ikke ha det. Et eksempel illustrerer hvorfor, skriver Peter Hidas.
For det meste skyet PETERS PLASS: For ti år siden dukket nettskyen opp som noe nytt og og fengende, men også litt skummelt. Nå er tiden kommet for å tenke «cloud first».
Mannjevning PETERS PLASS: Året begynner med et brennbart tema: Kommer maskiner til å ta over massevis av arbeid som hittil er blitt utført av mennesker? Det kan skje, spørsmålet er bare hvilket arbeid og hvor fort.
#OpplevelserTellerMer PETERS PLASS: Vi lever i en tid da kundene har stadig flere alternativer å velge mellom, og det er lett å hoppe fra det ene til det andre. Kundenes posisjon er styrket, og de har fått bedre overblikk. Samtidig blir de håndgripelige forskjellene mellom alternativene stadig mindre. Bedriftene sliter med å få til differensiering.
En bank for mye PETERS PLASS: Jeg har tre bankkonti med hvert sitt betalingskort. At jeg må ha to kort, er opplagt: virker ikke det ene, så virker sannsynligvis det andre. Hvorfor det tredje? Det har jeg nesten glemt.
Den som sover, hopper vi over PETERS PLASS: Man må være i overkant sløv hvis man ikke har fått med seg at digitale teknologier kommer til å snu de fleste bransjer opp-ned. Ingen tvil om det. Mediabransjen er et skoleeksempel. Vi snakker om revolusjon og disrupsjon. Ett sentralt spørsmål gjenstår, og svaret er avgjørende: NÅR vil det skje?
Sikker som banken? PETERS PLASS: Banknæringen står laglig til for hugg fra store og små teknologiselskaper. Det kalles «disrupsjon» og det vet selvfølgelig bankene utmerket godt. Det de ikke helt vet, er hvordan de skal forsvare seg.
Vent på oss! PETERS PLASS: Idrettspampene blir kjørt om dagen. Hvorfor hadde vi så beskjeden medaljehøst i Rio, tross romslige budsjetter? Noen andre burde bli tilsnakket om hvorfor Norge heller ikke får medaljer innen innovasjon.
Ut vil jeg, ut! PETERS PLASS: Det er ingen tvil: Stadig mer it blir levert fra skyen. Fordelene er åpenbare og prisene faller. Men pass opp: det er lett å bli låst til den leverandøren du har valgt. Merkelig nok er skyen kanskje det mest proprietære som finnes. Applikasjoner lar seg ikke flytte uten betydelig innsats.
Heller ikke bildilla blir som før Innovasjon er blitt et devaluert, nedslitt politikerord. Du kan legge i det akkurat hva du vil, fra endringer av arbeidsmetoder og tekniske duppeditter til de helt radikale omveltninger. Men det finnes heldigvis saker som fortsatt fortjener ordet INNOVASJON.
Hva skarru bli når du blir stor? Vi vet at automatisering og selvbetjening har tatt kål på mange jobber. Prosessen har vært i gang i minst ti år i finansnæringen, industrien, i musikk- og reiselivet.
Den som sover, hopper vi over It-virksomheten styres gjennom budsjett, og det er ikke godt nok. "Det er ikke plass på budsjettet" stopper alltid diskusjoner. Men her ligger paradokset: Budsjett har med kroner og øre å gjøre mens it dreier seg om å skape verdier. Det er lett å måle om vi holder oss innenfor budsjettet, men hvordan måler vi verdiskapning for forretningen?
Darwin ruler, OK? I Boden i Nord-Sverige, i en svær nedlagt hangar som kunne romme tolv helikoptre, er det en datasentral.
No livnar det i lundar Meningen er at it-leverandørene skal slåss så fillene fyker om offentlige oppdrag. Men det gjør de ikke: I 2013 kom det bare inn 1,6 tilbud i snitt på store utlysninger. Hvorfor? Statens standardavtaler og innkjøpsreglement er ikke til å leve med.
Om maskiner og mennesker Gjennom hele it-alderen har vi vært vant til at nye datasystemer bygges gjennom å skrive en masse programmer som møysommelig beskriver alle fremtidige prosesser ned til minste detalj. Det er arbeidskrevende, koster mye, tar lang tid og blir syltet ned i fortiden. Det blir ikke bedre før menneskeinnsats blir erstattet med maskiner.
Lerka jubler høyt i sky Bare de mest forstikkede fundamentalister tror fremdeles at nettsky er et motefenomen, en konsulenthype som snart kommer til å forsvinne, skriver Peter Hidas.
Delt omsorg Applikasjoner og drift er to sider av samme mynt. Progressive organisasjoner har innsett at utviklerne ikke kan nok om drift og driftsfolk kan lite om applikasjoner, skriver Peter Hidas.
Og hvordan har vi det i dag? Hva snakker vi om når vi snakker om it? Teknologi. Programmer. Ny teknologi. Nye programmer. Vi snakker aldri om lover, regelverk og språk selv om de kan være like viktige for fremskritt, skriver Peter Hidas.
Om litt er kaffen klar PETERS PLASS: Vil du betale for din espresso ved å vifte mobilen over kafeens betalingsterminal?
Østenfor sol og vestenfor måne Offshoring ble født for femten år siden, i USA, i kjølvannet av at Internettet slo gjennom. Da bestemte noen amerikanske storbedrifter seg for å flytte produksjon, også av it-tjenester, til Asia fordi timeprisene var mye lavere der. Noen etablerte egne datterselskaper. Nå er offshoring blitt ganske vanlig, også i Norge. Men pendelen har begynt å svinge den andre veien, "reshoring" pågår.
Mener it-ledighet er positivt Det er nå 2000 arbeidsløse it-folk i landet. Analytikere mener det er bra for bransjen.
Flatklemt Norge største it-leverandør, Evry, er i spill. "It-Norge trenger Evry" het et leserinnlegg av Leif Arne Brandsæter i forrige nummer av CW. Han har helt rett, banknæringen og annen samfunnskritisk infrastruktur trenger Evry. Og Norge har behov for integrerte it-fagmiljøer som Evry har tatt mål av seg å bli, med blandet suksess. Men verden globaliseres i rasende fart.
Fy for en storebror! I løpet av ITs lange og brokete historie oppnådde tre selskaper status som monopolister for lengre perioder. Det første var IBM da datamaskinene var unge. Det andre Microsoft da alle ville ha pc og Windows og Office var de eneste reelle alternativer. Og nå: Google.
Revolusjon utsatt KOMMENTAR: I det siste har det vært mye snakk om MOOC, Massive Open Online Courses. En tettpakket NOU, «Nye digitale læringsformer i høyere utdanning» ble presentert i juni. Noen entusaster mener at MOOC vil bety et radikalt brudd med fortiden innen høyere utdanning. Jeg tror dét er langt frem.
Det er sååå 2013! KOMMENTAR: Forrige uke presenterte Dataforeningen og konsulentfirmaet Rambøll "It i praksis 2014", ny utgave av en veletablert undersøkelse. Det ble en øvelse i tomgang, skriver Peter Hidas.
Skybrudd Her er en påstand som får meg til å se rødt: "Jeg tror ikke nettskyen passer for oss, den er ikke sikker nok". Sist hørte jeg den i en debatt om pasientjournaler i helsesektoren, et overmodent tema. Jeg ser rødt fordi påstanden er avvisning på autopilot.
Hvor i all verden? KOMMENTAR: Skytjenester og offshoring gjør at norske data stadig oftere vil bli lagret utenfor Norge. Spiller det noen rolle når vi kan nå dem på sekundet gjennom internettet? Åjada, her er det mange hensyn som skal veies mot hverandre. Stikkordet er kontrollert risiko.
Fare, fare krigsmann! KOMMENTAR: Informasjonssikkerhet og sårbarhet er svære temaer, men jeg tror alle er enige om én ting – vi har ikke nok av det første og mer enn nok av det andre. Hvor mye sikkerhet som er nok, er vanskeligere å bli enig om, men vi er ganske langt fra dén grensen. Hva skal vi gjøre?
Kommer vinden i fra vest KOMMENTAR: Hvert år intervjuer Gartner et stort antall it-ledere over hele verden om deres planer, prioriteringer og budsjetter. Den siste undersøkelsen i rekken viser tydelig at forskjellene mellom regionene øker og at nordiske it-ledere tenker annerledes enn det globale gjennomsnittet.
Store Bukken Bruse Det er ikke gravøl IBM inviterer til første mandagen i april. Det er 50-års dagen til stormaskinen som blir feiret. Den første moderne datamaskinen som mange mener er "dead but won´t lie down".
Jenter som kommer og jenter som går Kirsti Kierulf, leder av Kommit og teknologi-feminist, tar opp noen sentrale temaer i forrige nummer av Computerworld: Hvorfor spiser it-bransjen jenter til frokost? Her skal jeg belyse saken gjennom litt sosialhistorie.
Dykkersyke Offentlige it-prosjekter får mye juling for overskridelser, kostbare omstarter og kvalitetsproblemer. Nå sist skjedde det med NAV og Politiet som er vant til pepper fra før. Hvorfor må det være sånn?
Hvem ruler her? Er det sant at forretningsledelsen får stadig mer å si om it-beslutninger? At valget i praksis er deres? Eller er det slik som det alltid har vært at it-ansatte utreder og it-lederen avgjør i siste instans?
Høyt til værs Amazon Web Services (AWS) er den ubestridte globale lederen i nettskyen. De er størst, sterkest, hele tiden i utvikling, med eksepsjonell innovasjonskraft (akkurat som resten av Amazon). Tjenestene blir stadig bedre tilpasset ulike forretningsmessige behov, direkte eller som underleverandør til andre. Men misforståelsene er legio.
Hjerne med påhengsmotor Forrige Peters Plass handlet om maskiner som har menneskelignende egenskaper – de "snakker" og "tenker". Tre eksempler var trukket frem: Søk á la Google, personlige assistenter som Apples Siri og IBMs uforlignelige Watson. Dette årets siste spalte beskriver Watson litt mer nyansert.
Og det litt brennkvikt! Pablo Picasso sa: - Datamaskiner er ubrukelige, de kan bare gi deg svar. Han døde allerede i 1973, noen stor it-kjenner var han heller ikke, og på den tiden var ikke maskinene flinke til å svare. Men nå har vi Watson, og teknologien er blitt enda mer lik oss mennesker.
Gull på dynga "Om to år vil markedet se tilbake på Big Data hysteriet med et smil", skriver Helge Skrivervik på sin blogg MyMayday. "Vi lot oss rive med, trodde på alkymi. Men søppel blir aldri til gull." Det er ikke noe galt med søppel, det er materie som befinner seg på feil sted til feil tid.
Prosjekt meg her og prosjekt meg der Rundt it-avdelinger kryr det av prosjekter. Sikkert over halvparten av dem burde hete noe annet. Jeg foreslår "styrt arbeid".
SOS fra en sprøkkin holk Vi skaper eller henter fra nettet stadig mer data og ferdigbehandlet informasjon, i stadig mer plasskrevende formater. Veksten er uhemmet. Alt sammen blir lagret et eller annet sted - og der blir de liggende. Ingen bryr seg om å rydde og fjerne. Hvor skal dette ende?
Hei på deg, Staten! Norge skal være innovativt, sier vi, men hva er det som driver innovasjon? Det er spørsmålet mange stiller seg. Et enda bedre spørsmål er: Hvem er det som driver innovasjon? Her får du et forfriskende svar.
Sunn skepsis anbefales KOMMENTAR: Software-as-a-Service. Det høres ut som snipp, snapp, snute: Applikasjonen er på plass, klar til bruk, det er bare å sette i gang. Koster nesten ingenting. Fremtiden er her, hva venter dere på, gutter? Men ingenting er så enkelt som det høres.