NEDETID: Ingen skade skjedd på systemer hos Skatteetaten etter hardware-feil mandag morgen, forteller it-direktør Jørn Leonhardsen.

Skatteetaten nedetid skyldtes hardware

Ingen skade skjedd eller data på avveie, sier Skatteetaten. 

Publisert Sist oppdatert

På mandag formiddag meldte Skatteetaten selv at det var ustabilitet i deres tjenester som kunne gjøre det vanskelig å få levert opplysninger til etaten.

Feilen ga blant annet innloggingsproblemer på skatteetaten.no og enkelte tjenester ved oppmøte hos Skatteetaten ble berørt. Også enkelte andre offentlige tjenester ble påvirket. På tirsdag morgen ble feilen rettet. 

Til Computerworld uttaler it-direktør Jørn Leonhardsen i Skatteetaten at problemet skyldtes en hardware-feil.

– Denne hardware-feilen (feil på en SFP) gjorde at datatrafikken ble kraftig redusert og at flere av systemene våre var vanskelige å nå/tidvis utilgjengelige på mandag, forklarer  til Computerworld. 

Feilen ble først varslet søndag kveld kl. 22, og årsaken ble identifisert i går ettermiddag. 

– Det ble først antatt at en omstart natt til mandag løste problemene. Det viste seg å ikke stemme da systemene ble tatt i bruk av flere på mandag, fortsetter Leonhardsen. 

Flere offentlige enheter påvirket

Flere av systemene var helt eller delvis utilgjengelige på mandag, frem til cirka kl. 15.00. Etter at komponenten som sviktet har blitt skiftet, kjører datatrafikken nå som normalt.

- Det er en rekke andre virksomheter som har datautveksling med Skatteetaten (f.eks Politiet, Norsk Helsenett, Brønnøysundregistrene) og de ble rammet av at våre tjenester ikke var tilgjengelige som vanlig i dette tidsrommet, forteller Leonhardsen. Men det er ingen fare:

– Ingen data har havnet på avveie og det er ingen skader på noen systemer/tjenester/utstyr.