FORTSATT POPULÆR: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at SMS-en fortsatt holder stand til tross for sosiale mediers inntog.

30 år siden verdens første tekstmelding ble sendt

Kan du gjette hva det stod?

Publisert Sist oppdatert

Det var en desemberdag i 1992 at den aller første SMS-en ble sendt. I den stod det «Merry Christmas».

Telenor var med da arbeidet med å utvikle SMS startet i 1987. Arbeidet foregikk i den globale telecom-organisasjonen GSMA, der Telenor hadde en sentral rolle i å spesifisere og utvikle SMS-løsningen vi har i dag.

I dag, 30 år senere sendes det 200 tekstmeldinger i sekundet gjennom Telenor Norges nett.

Årsaken til at vi fortsatt bruker SMS er at den er enkel og rask, og meldingen kommer alltid fram til mottakerens telefon

Bjørn Amundsen, Telenor

– Årlig går 5,5 milliarder SMS gjennom Telenors nett i Norge. SMS-ens lange levetid viser at den har hatt stor betydning for alle, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen i en pressemelding fra selskapet.

Holder stand

Det siste tiåret har imidlertid hovedoppgaven til mobilselskapene vært å tilrettelegge for den store etterspørselen etter datatrafikk via mobilnettet.

– Over 60 prosent av den norske befolkningen har 5G-dekning og kan sende og motta videoer og bilder på et blunk. Meldingsapper og sosiale medier har overtatt mye av meldingsutvekslingen mellom privatpersoner, sier Amundsen.

Tross dette har SMS-en holdt stand. Halvparten av SMS-trafikken kommer fra bedrifter og organisasjoner, der meldingsfunksjonen benyttes for å nå for eksempel kunder, beboere eller pasienter.

– Årsaken til at vi fortsatt bruker SMS er at den er enkel og rask, og meldingen kommer alltid fram til mottakerens telefon, uavhengig om kundene er i samme mobilnett eller i forskjellige selskapers mobilnett, sier Amundsen.