PÅ TALERSTOLEN: Torstein Harilstad og Øistein Hagen på scenen under Software Innovations 30-års jubileum. (Foto: Eigil Korsager)

30 år med Software Innovation

Gründeren av Software Innovation pensjonerte seg på selskapets 30-års dag.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg hadde som mål å etablere et selskap med mellom 50 – 80 ansatte, sier Øistein Hagen.

Det var i 1984, da han etablerte Software Innovation hjemme i kjelleren.

Nå, i 2014, er han pensjonert, og avslutningen ble holdt sammen med mange av de 300 ansatte, på selskapets 30-års dag.

Historien begynner egentlig i 1968. Hagen ble tilbudt å lære programmering ved Institutt for energiteknikk, og valgte dette i stedet for russetiden.

Siden ble det mer programmeringsspråk da han ble utleid til å programmere for Kværner Enineerings Oseberg A-utbygging.

Hagen hadde lenge gått med en gründer i magen, i 1986 ansetter han tre andre, og selskapet Software Innovation er et faktum. Deres første datamaskin blir kjøpt inn og etter hvert blir dokumentprogrammet Essa-Doc, eller ProArc, utviklet.

Syv gode, syv dårlige

- Det har vært fantastisk og spennende fra dag én. Med en rivende utvikling, og hvor mye har skjedd siden 1984. Både oppturer og nedturer, forteller Hagen, og fortsetter å si at etter syv gode år kommer syv dårlige år.

For det har ikke alltid vært en dans på roser. Årene fra 1987 – 1993 var tøffe for den nyopprettete bedriften.

-  I 1987 måtte vi gå til banken, og sette våre private hus inn som sikkerhet for å få lån. Vi solgte timene våre til lav pris og hadde egentlig ikke penger. Dette er en periode jeg gjerne skulle vært foruten, sier Hagen.

Men perioden etter husker han som en stor glede.

90-tallet ble en morsom periode hvor selskapet lagde spillsystemet til Rikstoto, og den første varianten av Trafikanten.

-Vi har laget mye artig software, sier Hagen.

Veksten tar seg opp og i 1998 går selskapet på børs. I år 2000 overtar selskapet saks- og arkivsystemet DocuLive, som ble markedsledende innen stat, kommune og offentlige etater.

Noe av det Hagen er mest stolt av er å ha klart å lage et software-selskap som lager standard programvare som mange benytter seg av.

Demokratisk leder

Hvordan blir det å forlate dette nå som du pensjonerer deg? 

- Øistein er et forbilde, sier Torstein Harilstad som er direktør i Software Innovation. (Foto: Eigil Korsager)

- Nå passer det veldig bra. Det er på høy tid at jeg slutter. Torstein Harilstad er mest i front når det gjelder ledelsen, og de gjør en kjempe bra jobb, mener Hagen. Han synes det er behagelig å se at det er så gode ledere på alle nivåer i selskapet.

Hvordan leder har du selv vært?

- Jeg tror jeg er god på én ting, og det er å se hvilke mennesker som er flinke og som kan jobbe selvstendig og gjøre en god jobb, sier den beskjedne 65-åringen, og beskriver seg videre som en leder som har satset på samarbeid.

-Jeg føler at dialog eller kommunikasjon mellom meg som leder, og enheten har vært veldig viktig, forteller pensjonisten og håper at han har ført et demokrati.

Beredskapshjem

- Det mer man gir, jo mer får man, sier Hagen. Og nå som han har gått av med pensjon har han ingen intensjoner om å ligge på latsiden. 

Nå skal Hagen og kona realisere det som har vært konas drøm gjennom mange år. Ekteparet Hagen har nemlig kjøpt et småbruk i Marker, og her skal de drive et beredskapshjem for barn og ungdommer som kommer i akutte problemer. 

Jubileumsåret 2014

Software Innovation har hatt mye sosialt samvær gjennom årene. Nå sist på 30-års jubileet.(Foto: Eigil Korsager)

Jubileumsåret 2014 startet godt for Software Innovation, som benyttet nyåret til å lansere sin første app for teknisk dokumenthåndtering. I mars slapp selskapet skyløsningen Public 360° Online og vant prisen «Årets informasjons- og dokumenthåndteringsløsning» under kåringen «The European it and software Excellence Awards i London.

Den 30 år lange suksessen ble feiret på Rockefeller i Oslo sammen med blant annet ansatte, tidligere ansatte og partnere. Her ble det taler fra både nye og gamle ledere, og med orkestermusikk fra politiets eget orkester. 

Gründeren selv måtte selvfølgelig også opp på talerstolen.  

- Det er en fin periode å slutte på, sa Øistein Hagen.