NYHETER:

Telegram
VOKSER: Meldingtjenesten Telegram, som er særlig populær i land med internett-sensur, tjener godt med penger. (Foto: Unsplash).

Telegram fosser frem

Telegram med bare 50 ansatte når nå 900 millioner brukere, og håver inn penger, sier eier Pavel Durov, som vurderer børs-notering.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har sosialtjenesten Telegram virkelig fått et gjennombrudd - ikke minst drevet av en solid brukertilstrømning i Øst-Europa.

Selskapet har nå passert 900 millioner brukere og er nær ved å bli lønnsomt, sier Telegram-grunnlegger og eneeier, russiske Pavel Valerjevitsj Durov, i et stort - og sjeldent - intervju med Financial Times.

Han ga sitt siste offentlige intervju i 2017, og Telegram, med hovedkontor og adresse i Dubai, er generelt veldig sparsommelig med informasjon om selskapet.

Durov sa at selskapet hadde «hundrevis av millioner dollar» i inntekter etter at annonser og premiumabonnementer ble introdusert for noen år siden.

– Vi håper å bli lønnsomme fra neste år - kanskje det vil skje i år, sa Pavel Durov til Financial Times.

Han forteller at Telegram i 2021 hadde rundt 500 millioner brukere - og i dag er det nesten doblet.

Høyt verdsatt

Ifølge Pavel Durov har selskapet blitt verdsatt til mer enn 30 milliarder dollar av private equity-selskaper som har vært interessert i å kjøpe opp selskapet.

Det har han imidlertid avvist. Fordi han mye heller vil lede Telegram mot en børsnotering, som ifølge ham vil «demokratisere tilgangen til Telegrams verdi».

Telegram har bare rundt 50 ansatte, og den lite modererte tjenesten har ifølge Financial Times blitt kritisert for å være hjemmet til terrorister, kriminelle og ekstremister og noe feilinformasjon.

Dessuten mener noen kritikere at Kreml har en viss kontroll over Telegram, noe Pavel Durov benekter.

Russlands Zuckerberg

Han har blitt kalt «Russlands Zuckerberg» og sto blant annet bak Russlands mest populære sosialtjeneste, VKontakte, som han etablerte i 2007.

Han grunnla Telegram i 2013 sammen med broren og flyktet fra Russland i 2014 etter at han nektet å dele ukrainernes VKontakte-data med russiske myndigheter.

Han har siden solgt alle sine aksjer i VKontakte til oligarker som støtter Putin. Ifølge Financial Times fikk han 30 millioner dollar for dette.

Når det gjelder sosiale tjenester, er volum nøkkelen til å skape virksomhet.

I denne sammenhengen er Telegram, med sine nå 900 millioner, i ferd med å være godt i gang. Til sammenligning har Whatsapp for eksempel 1.8 milliarder månedlige brukere, mens kryptert Signal har rundt 30 millioner.