Mesh Potato gir ip-telefoni til alle

Åpen programvare og åpen maskinvare åpner for mer telefoni i u-land.

Publisert Sist oppdatert

- Hele prosjektet er en komplett løsning som gjør at lokalsamfunn kan rulle ut og være sin egen telekommunikasjons-leverandør, sier Sjur Usken.

Han har nettopp tilbrakt tre uker i Sør-Afrika og hjulpet til med å bygge opp to telefoninettverk basert på ip-kommunikasjon via tekniske enheter som kalles Mesh Potato.

Ip-telefoni-eksperten har fulgt prosjektet i to år via en epostliste, og da muligheten kom for å bli med på å rulle ut pilot av prosjektet i Sør-Afrika var det bare én ting å gjøre:

- Det var bare å hive seg rundt og bli med.

Tanken har vært å lage et teknologikonsept som kan fungere for dem som i 2010 står uten telefon og nettverksinfrastruktur eller som bor i områder der telefonregningen fort blir stiv.

Mesh-nettverk

Etter å ha vurdert ulike konsepter, fant gruppen i prosjektet bak, Village Telco, ut at det optimale ville være å kombinere såkalt Mesh-trådløsnett og ip-telefoni med en analog telefonadapter (ATA).

Resultater er altså Mesh Potato. Med Mesh menes det at alle enheter samarbeider med andre enheter i nærheten – både for sending og mottak eller for videreføring av beskjeder. Om enhet A vil ha kontakt med enhet D, men D ikke er innenfor rekkevidden til A, kan A for eksempel oppnå kontakt via enhet B og C.

- Du trenger bare to Mesh Potato-enheter for å starte på nettverket. Jo flere enheter du bygger på, jo sterkere blir det. Alle kundene er med på å forsterke sitt eget nettverk, forteller Usken.

Potato står på sin side for POTS (Plain old Phone Service) og ATA (analog telefonadapter). Sammen muliggjør de telefonsamtaler over ip via den åpne ip-telefonisentralen Asterisk.

Alt åpent

Enheten er smart sammensatt. Den tåler ekstremvær, og bruker minimalt strøm – den kan til og med kjøres på solcellepanel.

- De som har laget Mesh Potato har tenkt på afrikanske forhold. Enheten tåler fra tolv til 60 volt og blir ikke ødelagt om du kobler feil. Den bruker ekstremt lite størm, rundt 2 watt.. Det er bare å koble til en ledning og plassere den på veggen der du har tv-antennen eller litt høyere, så har du nettverk, sier Usken.

Rekkevidden går opp til et par kilometer om enheten settes høyt nok og har fri sikt til neste enhet.

Absolutt hele løsningen er åpen. Les videre på neste side!