ENIGHET: Under konferansen var det enighet om at det nå er maktpåliggende at offentlig sektor bruker både infrastruktur og IT-systemer mer.
ENIGHET: Under konferansen var det enighet om at det nå er maktpåliggende at offentlig sektor bruker både infrastruktur og IT-systemer mer.

Norge ved et vendepunkt

Norge er ved et vendepunkt. Det er alt for lite systematisk bruk av kommunikasjon og også velferdsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Det framhevet Lyses konserndirektør Toril Nag i sitt innlegg på NEO-konferansen til Ikt Norge tirsdag. Toril Nag har også sittet i Produktivitetsutvalget som nylig leverte en bekymringsmelding om alt for lav produktivitetsvekst i Norge.

God infrastruktur et konkurransefortrinn

- God digital og fysisk infrastruktur er et konkurransefortrinn for Norge , sa Nag som mente Norge har et godt utgangspunkt for omstilling.

- Men det er mange utfordringer som da må overvinnes og vi må ta noen tøffe valg. Min erfaring er at noe av det vanskeligste er å velge bort det gamle. Vi har en tendens til å tro at vi «kan bli med vår lest». Da Lyse satset på bredbånd i 2002 var det stor motstand og negative presseomslag. I fjor var bredbånd like stor som energi hos Lyse og vi har skapt 1500 arbeidsplasser. Vi trenger nå det jeg vil kalle kreativ destruksjon. Ett av tiltakene er å fjerne alt for tidlige aldersgrenser og noen seniorgoder. Og vi må gi de unge incentiver til å ta de utdannelser som samfunnet trenger, sa Toril Nag.

Frykter ikke delingsøkonomien

Finansminister Siv Jensen fokuserte sterkt på delingsøkonomien i sitt innlegg selv om hun syntes selve betegnelsen ikke er spesielt treffende.

-  Jeg har satt i gang flere tiltak for at vi skal møte de nye tendensene på en god måte. Skattedirektoratet ser nå på hvordan dette kan møtes og jeg har satt ned et utvalg på strukturelt nivå for å sikre like spilleregler for alle. Jeg er ikke redd for effekten. Spinning Jenny skapte langt flere arbeidsplasser enn hun fjernet. Det samme tror jeg vil skje nå, sa finansministeren.

Offentlig sektor må bruke mer

I en debatt mellom Berit Svendsen, Telenor og Abraham Foss, Telia var det full enighet om at det nå er maktpåliggende at offentlig sektor bruker både infrastruktur og IT-systemer mer.

- I 2040 er det dobbelt så mange 80-åringer som i dag. Og det må bygges 30 sykehjem årlig framover. Men det er likevel store muligheter for verdiøkning i samfunnet. Vi må heve blikket og sette ambisiøse mål. Vi bør bli verdensledende på digitalisering, sa Berit Svendsen.

- Vi må få en mer ambisiøs offentlig agenda. Offentlig-privat partnerskap er essensielt. Spesielt i helsektoren og i kommunene er det mye å hente, sa Abraham Foss.