Tynne Citrix blir bredere

Citrix-sjef Mark Templeton kan smykke seg med en milliard dollar i omsetning. Nye oppkjøp gir selskapet flere bein å stå på.

Publisert Sist oppdatert

Citrix jobber fortsatt med å fylle rollen som infrastrukturleverandør framfor ren tynnklientleverandør. Dette innebærer både programvareutvikling og utvikling av nettverksenheter.

En viktig nyskaping ligger i det Citrix kaller Project Kent – en metode for å gjøre en USB-plugg og et hodesett til alt man trenger for å jobbe «på kontoret» fra en hvilken som helst PC med USB. Florida-baserte Citrix tenker primært å bruke dette til å lage en katastrofepakke som gjør at en informasjonsinfrastruktur raskt kan komme på plass etter en natur- eller miljøkatastrofe - eller etter terrorangrep.

Prosjekt Kent får dermed også navnet sitt etter Clark Kent... Intuitivt vil det imidlertid også innebære interessante muligheter for å kunne ha med seg hele kontoret i lomma.

Oppslagstavle

USB-pluggen inneholder en digital oppslagstavle for informasjon, en dm-klient, en programvarebasert ip-telefoniklient («softphone») og tynnklientsamband til kontorapplikasjoner. I tillegg inneholder den en meldingssentral som kan automatisere innhenting av status for alle i en organisasjon via e-post, telefoni eller sms.

Innen maskinvare jobber Citrix med fire hovedprodukter av appliance-typen, det vil si maskinvare med dedikert oppgave og programvare som kjører med et slanket OS. Spesielt Web-optimereren Netscaler fikk en framtredende rolle under dette iForum, fordi kundelisten er rene hvem er hvem av store web-steder i verden, som Google, Betfair og SAP. Netscaler aksellerer yteevnene til Web-steder slik at høy trafikk ikke påvirker yteevnen for sluttbrukere.

I tillegg består denne familien av Access Gateway, som er såkalt SSL-VPN-boks for tilgangskontroll, en egen applikasjonsbrannmur, som sikrer et nettverk mot angrep ved å kontrollere at applikasjoner som sender trafikk gjennom nettverket ikke bryter regler for hva de kan gjøre. Nyeste tilskudd heter Wanscaler, som er en boks som optimerer intern filtrafikk over fjernlenker (WAN) slik at dette skal oppleves av sluttbruker som om de satt på interne nettverk (LAN).

Optimering

Citrix presenterte også resultatet av det siste oppkjøpet de har gjort, som førte optimeringsverktøyet EdgeSight inn i Citrix. Dette er en løsning for å optimere applikasjoner over fjernlenker, med andre ord hvordan appliaksjoner utviklet for å kjøre i en pc eller lokalnettverk raskt og enkelt skal kunne brukes over Internett og WAN-lenker med færrest mulig feil og treghet.

Det siste beinet, som er Citrix Online, viste bl.a. fram det siste produktet fra denne nettjenesteleverandøren. De leverer allerede fjernstyringsprogrammet GoToMyPC og web-møte-applikasjonen GoToMeeting. Nyeste løsning heter «GoToWebinar», og er en Internettbasert presentasjon-og seminarromsløsning. Målet er å tilby et rimelig Internettsted for å kjøre opplæring og presentasjoner til flere enn man kan nå med vanlige kurs og konferanser.

Årets Citrix iForum i Florida samlet i overkant av 3000 kunder og leverandører til framvisning av eksisterende og nye teknologier i Citrix-familien. Mer informasjon om løsningene finner du på citrix.com.