Trenger friprog-forbilde

IT-SJEFEN: Jan-Eirik Nordahl er it-sjef i Windows-kommunen Lenvik. Han mener noen bør gå foran som forbilde med fri programvare.

Publisert Sist oppdatert

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Den viktigste utfordringen som jeg har akkurat nå er at vi som kommune har krav på oss til å levere elektronisk samhandling mot mange forskjellige fagapplikasjoner. Da tenker jeg spesielt opp mot helsevesenet. Utfordringene er mange ulike applikasjoner som har problemer med å kommunisere med hverandre. Det virker ikke som om alle leverandørene har alt på plass.

- Elektronisk samhandling innen helsesektoren er en utfordring, men vi har mange dyktige medarbeidere som jobber med dette og vi har kommet et godt stykke på veien.

- Hva er du mest fornøyd med at du har fått til i bedriften din?

- Det må være at vi har fått digitale politikere. Alle våre politikere har tatt i bruk Ipad for å lese sakspapirer. Vi fikk alle kommunestyrerepresentantene opp på nett i slutten av februar og det gikk utrolig bra. Dette er et prosjekt som vi allerede nå ser effekt av. Møtesekretærene har fått en mye lettere hverdag. De slipper å bruke timevis med å kopiere opp sakspapirer. Vi sparer både miljø og resurser på dette.

- Hvordan stiller du deg til Cloud Computing?

- Dette er en tjeneste eller en mulighet som vi som kommuner må forholde oss til. Vi har for eksempel satt vår sentralbordapplikasjon ut i skyen. Vi var veldig spent på dette, men det fungerer utmerket. Vi må ha et bevist forhold til sikkerhet på hva vi legger ut i skyen.

- Hvor mye fri programvare bruker dere?

- Veldig lite. For lite. Vi er et Windowsmiljø og har best kompetanse på dette. Men jeg har prøvd å gjøre noe med det, og har invitert Friprog-senteret til orientering hos oss. Jeg mener noen bør gå foran som forbilde med fri programvare.

- Hvordan stiller du deg til Windows 8?

- Er i utgangspunktet positiv til Windows 8. Vi har noen som tester dette ut, og ser at dette kommer, men innen kommunal sektor så er vi kanskje litt tilbakeholden med å ta i bruke det nyeste. Det er ikke bestandig lurt å være fremst i rekken i å ta i bruk nye operativsystemer, fordi alle våre applikasjoner er ikke klar for windows 8.

- Hva er it-sjefens viktigste oppgave slik du ser det?

- For meg er det viktig å forsikre meg om at vi har systemer som er kostnadseffektiv og som gjør at våre ansatte kan gi en best mulig tjeneste til innbyggerne og ansatte i Lenvik kommune. Vi må tørre å ta i bruk ny teknologi som gjør hverdagen vår enklere.

- Hvem rapporterer du til?

- Jeg rapporterer til rådmannen, Margrethe Hagerupsen.

IT-SJEFEN

Hvem: It-sjef Jan-Eirik Nordahl

Hvor: Lenvik kommune

Antall ansatte: 1200

It-avdeling: Fem ansatte.

It-budsjett: Ikke oppgitt.