RIKTIG SKY: Hvordan man bruker skyen er avgjørende for suksess, forteller Andy Stevens i Vmware. (Foto: Vmware / Lauren Kallen)

Flere og flere tjener penger på data

Men mangel på digital suverenitet er en bekymring for flertallet, viser fersk undersøkelse.

Innen 2024 vil 95 prosent av organisasjoner i Europa, Midtøsten og Afrika se på dataene sine som inntektsbringende. Dette i følge nye tall gitt av Vmware.

Undersøkelsen viser også at 46 prosent av bedriftene nå anerkjenner dette som en betydelig inntektskilde – i fjor var tilsvarende tall kun 29 prosent.

Om undersøkelsen

Vmware ga Vanson Bourne i oppdrag å intervjue 2880 forretnings- og it-beslutningstakere i Danmark (240), Frankrike (350), Tyskland (350), Israel (240), Italia (240), Nederland (240), Spania (240), Sverige (240), Storbritannia (500) og De forente arabiske emirater (240). Feltarbeidet ble fullført mellom april og juni 2022.

Undersøkelsen, med tittelen The Multi-Cloud Maturity Index, ble utført blant nesten 3000 forretnings- og it-beslutningstakere i Europa, Midtøsten og Afrika. Den avslører at nesten halvparten av de spurte er svært enige i at bruk av flere skyer vil gjøre dem i stand til å maksimere dataene sine for å innovere – samtidig som man håndterer kritiske spørsmål som nasjonal og lokal datasuverenitet.

– Å være skysmart – å velge riktig type nettsky for riktig data, inkludert svært sensitiv informasjon som må forbli innenfor nasjonale grenser – er i ferd med å bli den faktiske forretningsmodellen for organisasjoner som ønsker å utnytte dataene sine på best mulig måte, både i Norge og resten av verden, sier Andy Stevens, norgessjef i Vmware i en pressemelding.

Sikkerhet er utfordrende

Hele 95 prosent av de spurte fremhever datasuverenitet som en av hovedutfordringene organisasjoner står overfor.

– Organisasjoner som utnytter konkurransefordelene ved å bruke flere skyer samtidig, ser fordeler på tvers av virksomheten. Det er viktig at bedriftene er i stand til å ta kontroll over hvor dataene deres befinner seg – så valget av leverandører til å administrere alle dataene på en sikker måte er sånnsett essensielt, fortsetter Stevens.

I alles iver etter å gå skyen først, har noen organisasjoner endt opp med flere spesialiserte team som bruker ulike verktøy, noe som har resultert i mangel på spesialiserte ressurser.

Andy Stevens, norgessjef i Vmware

Det er enighet blant 86 prosent av respondentene om at fordelene med multi-sky – muligheten til å bruke og administrere ulike typer private, offentlige, edge og suverene skyer – veier opp for utfordringene.

Multi-sky avgjørende

Nesten halvparten mener bruk av flere skyer har hatt en svært positiv innvirkning på inntektsveksten, mens 46 prosent også mener det har hatt en veldig positiv innvirkning på lønnsomheten.

Faktisk er det bare 4 prosent som mener at multi-sky ikke er avgjørende for forretningssuksess.

– Nøkkelen til suksess med flere skyer er å standardisere verktøyene dine mens du moderniserer. I alles iver etter å gå skyen først, har noen organisasjoner endt opp med flere spesialiserte team som bruker ulike verktøy, noe som har resultert i mangel på spesialiserte ressurser. Standardisering av it-plattformen fra on-prem til cross-cloud, transformerer en organisasjon fra "spesialiserte siloer", til strategiske team, ved å bruke de samme verktøyene, med delt kompetanse, avslutter Stevens.