KDE for Windows

PRØVEKJØRT: Med lansering av KDE 4 ble det populære grensesnittet for Linux også tilgjengelig for Windows. Hva pønsker KDE på?

Publisert Sist oppdatert

Hvis man har bestemt seg for å kjøre Linux på skrivebordet, må man som oftest ta stilling til hvilken skrivebordshåndterer man ønsker å benytte.

De aller største Linux-distribusjonene gir deg enten valget mellom Gnome eller K Desktop Enviroment (KDE).

Begge av disse alternativene har vært låst til Unix/Linux-plattformen. Men med introduksjonen av KDE 4 tidligere i år, takket være biblioteket Qt, utviklet av norske Trolltech, kan KDE-applikasjoner nå kjøres på andre plattformer.

Noen fordeler med at KDE med KDE 4 har «native support» for både Unix, Mac og Windows er at det nå er blitt lett for alle å teste ut KDE-applikasjoner. Kanskje kan dette bidra til å rekruttere nye brukere over på Linux?

Den store misforståelsen

Da KDE-prosjektet først annonserte at et av de fremste målene med KDE 4 var å gjøre KDE tilgjengelig for andre plattformer enn bare Unix/Linux, var det mange som misforsto nyheten.

Enkelte trodde at KDE-prosjektet ønsket å lansere KDE som et skrivebordsmiljø for andre operativsystemer. Men det er ikke helt riktig. Når man installerer KDE for Windows eller Mac, installerer man kun et sett med applikasjoner, ikke et helt skrivebordsmiljø.

Installasjon

For å installere KDE, trenger man å laste ned et lite nettbasert installasjonsprogram fra KDE sine nettsider, kde.org. Vi benyttet oss av versjon 0.9.1 av installasjonsprogrammet. På testtidspunktet var dette den siste utgaven.

Utvalget av KDE-applikasjoner er mildt sagt meget bra.

Som veldig mange andre moderne installasjonsprogrammer i dag, laster man kun de applikasjonene man ønsker å installere. Vi valgte å installere samtlige applikasjoner, ifølge installasjonspakken utgjør det totalt 55 komponenter.

Dersom samtlige pakker er valgt, vil installasjonen ta over en time, avhengig av hastigheten på internettlinja di og tjeneren pakkene ligger på. Godt over 2 GB med data lastes ned.

Når pakkene er lastet ned, får man en ganske uforståelig mappestruktur. Hvis det er selve programfilene du er på jakt etter, ligger de under en katalog som heter bin. De aller fleste applikasjonene har et tydelig ikon som viser at programmet er eksekverbart, men det finnes også en hel haug med applikasjoner som ikke har et ikon. Disse kan dessverre forveksles med biblioteker og andre nødvendige systemfiler som KDE er avhengig av for å kjøre.

En stor nyhet i KDE 4 er den splitter nye filutforskeren Dolphin, som blant annet gir mulighet for horisontal utforsking av mapper.

KDE i bruk

Etter mye prøving og feiling, fant vi etter hvert frem til en håndfull programmer som lot seg kjøre. La oss bare si det med en gang, KDE på Windows er ustabilt, og det skyldes at produktet er, i skrivende stund, i alfa-stadiet.

Noen viktige programmer du kan vil finne i KDE-pakken er: Amarok (musikkavspillingsprogram), Dolphin (filutforsker), Kate (tekstbehandlingsprogram), Kopete (lynmeldingsklient), Konqueror (fil- og nettutforsker) og KWrite (notatblokk).

Av disse fikk vi ikke Amarok og KWrite til å fungere. Dolphin fungerte, men det var et problem knyttet til fremskrittstelleren i programmet som aldri sluttet å gå frem og tilbake. Den generelle kvaliteten på disse programmene er ikke spesielt imponerende.

Ikke alt fungerer ut av esken. KDE 4 for Windows er foreløpig noe for spesielt interesserte.

Vi ser ikke helt hva disse helt ordinære programmene skal tilføre Windows-plattformen. Det finnes allerede en hel haug med gode gratisprogrammer som gjør det samme, men bare mye snedigere og bedre. OpenOffice.org er for eksempel et langt bedre kontorprogram.

Nisjeprogrammer og spill

Hvis det er noe som kan få KDE til å lykkes på Windows og Mac-plattformen, må det være det imponerende gode utvalget av nisjeprogrammer. Blant annet finner vi programmer som Blinken, KTurtle (programmering av en skilpadderobot), Kalzium (kjemiprogram), KTouch (et lær deg å skrive touch-program) og KWordQuiz (et program for å lage quiz) bare for å nevne noen.

Nettleseren Konqueror fungerer ikke like godt som under Linux og sliter med mange visningsfeil under Windows. På bildet ser du hvordan pcworld.no ser ut i Konqueror.

Vi har stor tro på at disse programmene kan bære KDEs fane på andre plattformer. Dette er programmer man ikke var klar over eksisterte en gang, og utmerker seg meget godt for barn og voksne under utdanning.

KDE fakta:

1996: Studenten Matthias Ettrich ved Eberhard Karls universitet i Tübingen savner en skikkelig skrivebordshåndterer. Han starter utviklingen av KDE.

1998: KDE 1.0 lanseres. Mange i Unix/Linux-miljøet er bekymret. KDE er nemlig basert på norske Trolltechs Qt-teknologi som ikke er gratis.

2000: Trolltech slipper Unix-versjonen av Qt under GPL. KDE 2.0 lanseres, og forkjempere for gratis programvare puster lettet ut.

2002: KDE 3.0 lanseres. Apple velger å basere sin Safari-nettleser på KHTML – nettleserteknologien som befinner seg i Konqueror (fil- og nettutforskeren i KDE).

2008: KDE 4.0 lanseres og er basert på Qt 4. Sistnevnte gjør at KDE 4-applikasjoner blir tilgjengelig for Windows og Mac, i tillegg til Unix og Linux.

En ting vi liker med KDE, er det meget gode utvalget av spill som følger med. Er du lei av å legge kabal på jobb eller spille minesveiper, kan KDE være et utmerket alternativ for å spille mange gode spill, helt gratis.

Noen gode eksempler blant mange: Reversi, Mahjongg, Yatzi, Goldrunner, og Tetris. Vi snakker om underholdning i mange, mange timer. Spill kan alene være en god grunn til å laste ned KDE for Windows.

Konklusjon

KDE for Windows er fortsatt bare i en meget tidlig utviklingsfase og mye arbeid gjenstår før KDE-applikasjonene kan begynnes å tas på alvor. Slik situasjonen er i dag, er ting for ustabilt. Men det skulle også bare mangle. Prosjektet KDE for Windows er foreløpig i alfa-stadiet.

Akkurat for øyeblikket er det begrenset kvalitet på programmene KDE leverer for Windows. Men på sikt tror vi at tanken på å utvikle en mer eller mindre plattformuavhengig applikasjon vil appellere til mange utviklere.

Dette vil kunne gjøre KDE til en mer attraktiv plattform å utvikle for enn mange konkurrenter, spesielt når utviklerne vet at de vil nå en bredere brukermasse med applikasjonene sine.