IE9 lansert

IE9 byr på radikal ytelsesforbedring og lekre websider.

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste IE9 bringer til torgs er en radikal forbedring av ytelsen, ved at grafikkprosessoren hjelper til med å håndtere grafikk og video, samt en ny Javascript-motor, som utnytter flerkjernearkitekturen i moderne pc-er, slik at en egen kjerne behandler Javascript.

Resultatet er at tidligutgavene av IE9 har kommet seirende ut i en rekke ytelsestester. HD-video kan avspilles knirkefritt selv på tilårskomne pc-er. Selv en Atom-drevet minibærbar med Nvidia ION grafikkbrikke klarer silkemyk avspilling av to 720p-videoer samtidig.

Hovedfokus under lanseringen for norsk presse i kontorene til Microsoft Norge i dag var imidlertid ikke rå ytelse, men brukeropplevelse.

- Vårt mål er at IE9 skal gi den beste webopplevelsen, sa Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge under den norske presselanseringen.

IE9 implementerer også HTML5-teknologi. Disse forbedringene gjør det tilsammen mulig å skape nettsteder vi ikke før har sett maken til.

Microsoft hadde invitert med seg Filmweb og TV2 til presselanseringen for å demonstrere hvordan man kunne dra nytte av ny funksjonalitet i IE9. Microsoft hadde jobbet sammen med Filmweb og designbyrået IXD for å skape en imponerende ny måte å vise filmtrailere på, som demonstrerer mulighetene som ligger i HTML5 på IE9. Denne kan ses her. Microsoft har nå full fokus på åpne standarder og er en drivende kraft i videreutviklingen av HTML5.

IE9 kan lastes ned på Beautyoftheweb.com, hvor Microsoft også viser frem nettsteder som bruker mulighetene i HTML5 til å gi nye webopplevelser.

Tettere integrert med Windows

IE9 lanseres kun for Windows Vista, Windows 7 og Windows Server 2008.

- Internet Explorer 9 er knyttet tettere til OS-et enn noen gang tidligere. Det er derfor ikke naturlig for oss å lansere IE9 for andre operativsystemer enn Windows, sier Morten Østbye, utviklerevangelist i Microsoft.

Windows XP-brukere oppfordres på det sterkeste til å bytte operativsystem.

- Det har ingen hensikt for oss å legge mye ressurser i å utvikle Internet Explorer 9 for en snart ti år gammel plattform som nærmer seg levetidsslutt, understreker Merok.

Hyppigere nettleserlanseringer

I mars i fjor ble IE8 lansert, og omtrent samtidig viste Microsoft frem den første forhåndsvisningen av IE9 for utviklere¨på Mix-konferansen i Las Vegas:

Viste frem IE9

Petter Merok varslet at på Mix-konferansen i april i år vil de vise frem den første såkalte Platform Preview-utgaven av IE10 for utviklerne der. Dermed kan vi kanskje ane et mønster hvor Microsoft kommer med ny versjon av Internet Explorer cirka en gang i året?

- Det vi har sagt er at vi har koblet lanseringstakten av nettleser helt bort fra lanseringstakten for operativsystem, påpeker Merok.

Bedre brukergrensesnitt

IE9 har et minimalistisk brukergrensesnitt som kan minne om Google Chrome. Den gjør at webapplikasjoner kan legges på skrivebordet, i Start-menyen eller oppgavelinjen og fremstå som en egen "app".

Ved å høyreklikke på ikonet til nettstedet i oppgavelinjen kan man få opp spesifikke funksjoner for det nettstedet eller webapplikasjonen, slik vi kjenner det fra andre programmer i Windows 7. Tor-Einar Eriksen, teknisk sjef i TV2 demonstrerte hvordan de hadde benyttet funksjonen til å legge kanallisten i TV2 Sumo tilgjengelig.

4-5 linjer med kode er alt som skal til for å benytte funksjonaliteten for webutviklere. Funksjonaliteten er også oversendt W3C-konsortiet for standardisering.

Sikrere

Sikkerheten er også forbedret. Det innebygde SmartScreen-filteret gir brukerne beskjed om farlige områder på nettet. En ny nedlastingshåndterer gir oversikt over og lar deg pause og fortsette nedlastinger. Man blir varslet om filer som kan være skadelige.

- Vi bruker søkestatistikk og sensorer i våre øvrige produkter og kan dermed med rimelig stor sannsynlighet advare mot farlige nedlastinger eller nettsteder med obskurt innhold, sier Merok.

Vi kommer tilbake med en større sammenligningstest av IE9 og konkurrentene.