Gir opp verdens største

KOMMENTAR: IBM har gjort noe dramatisk. De kaster ut Intel. Servere med Intels prosessorer gir ikke nok fortjeneste. De selges til Lenovo.

Publisert Sist oppdatert

Først ga IBM opp pc-er. Nå gir de opp servere basert på Intels teknologi. Det er ikke bare vanlige servere. Det er all teknologien IBM har utviklet de seneste 15 årene for å forbedre det grunnlaget Intels teknologi gir for å lage datamaskiner.

Fra et bunnlinjesynspunkt gjør IBM noe riktig. Datamaskiner basert på Intels teknologi kan ikke selges med tilfredsstillende dekningsbidrag, når kravet er over 30 prosent. Spørsmålet er da hvem som skal drive med datamaskinutvikling og hva slags datamaskinutvikling.

Det er først og fremst seks store bidragsytere til utviklingen. Det er Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Rackspace og Yahoo. De har utviklet sin egen arkitektur for å bygge maskineriet for å levere nettskytjenester.

De kjøper ikke maskiner fra IBM eller noen annen kjent datamaskinprodusent. De kjøper de rimeligste maskinene det er mulig å få fatt i. De lages på Taiwan og i Kina, produsenter som er ukjente på det norske markedet.

Hvem kjenner Quanta? Deres datamaskindivisjon Quanta Computer solgte en av syv servere i 2013. De figurerer ikke på oversiktene til analysefirmaene Gartner og IDC. Facebook vil ikke fortelle noen om hvordan datamaskineriet deres er bygget opp, men det har maskiner fra Quanta.

IBM tar en kortsiktig gevinst. 2,3 milliarder dollar, hvorav to milliarder i kontanter. Det opprinnelige kravet var seks milliarder dollar. Da skar det seg, men markedet har utviklet seg negativt siden de første diskusjonene.

Både Dell og Fujitsu var med i oppkjøpsdiskusjonene helt til slutt. Da Joseph Reger, Fujitsus teknologidirektør gikk av flyet i Oslo for å holde tale på seminaret om Årets it-avdeling hadde han fire hundre ubesvarte telefoner ifølge ryktene.

IBM kvitter seg med rundt fem milliarder dollar i omsetning ved salget av sin datamaskinvirksomhet basert på Intel. Da er det ni milliarder igjen, cirka ti prosent.

I`ve Been Moved får igjen ny klang når de ansatte skal flytte til Lenovo. International Business Machines synes ikke å gjelde lenger. It Business Medicine er hva IBM tilbyr sine kunder. De lykkes bra på en rekke områder.

Spørsmålet blir da hvordan IBM skal løse de store bearbeidingsutfordringene for viktige kunder og offentlige myndigheter. I øyeblikket er IBM verdens største leverandør av datamaskiner for tungregning, nesten hundre prosent basert på Intels teknologi, fra den divisjonen de nå selger til Lenovo.

Forrige gang IBM solgte pc-er til Lenovo ble det misnøye blant en rekke politikere som ikke liker at avansert amerikansk teknologi selges til kinesere. Det gjelder vel så mye denne gang hvis hele divisjonen som driver med Intel-baserte produkter selges.

Det avanserte som går med til Lenovo er sammenkoblingsbrikken i serverne, oppbyggingen av komponentene i Flex-serien, byggeblokkene Idataplex for tungregnemaskiner og den meget avanserte byggeblokken for skysystemer Nextscale.

Naturligvis sitter IBM igjen med patentene. De forsøker å verne disse. Amerikanske myndigheter vil ikke finne seg i noe annet. Så spørsmålet er hva IBM sitter igjen med. Alle detaljer er ikke avklart. Det er usikkert hva som skjer med Pure-serien. Teoretisk får Lenovo Pureflex, det generelle konvergerte systemet som kan benyttes for alle programvareformål.

Puredata vil IBM neppe gi fra seg. Det er fire versjoner, en for svindelanalyse, en for databasehåndtering en for avansert analyse, tidligere kalt Netezza, og en for Store Data. Bruk av egen prosessorteknologi i Pureserien vil IBM fortsette med, men hva med den integrerte nettverksteknologien?

IBM kjøpte nettverksteknologien til Nortel som gikk konkurs. Nortel hadde tidligere kjøpt opp Bay Networks så teknologigrunnlaget var bra. Få vet at IBM har egen nettverksteknologi, men det er viktig å ha kontroll med hele verdikjeden når man skal bygge løsninger for kunder.

I praksis følger IBM i Oracles fotspor. Da Oracle kjøpte Sun i 2010, sterkt utfordret av IBM, var det først og fremst programvareteknologien Java begge var interessert i. Oracle oppdaget at Sun også hadde annen spennende teknologi som medførte at Oracle kunne bygge avanserte konvergerte systemer hvor datamaskiner, nettverk og lagring kombinert med programvare ble tett integrert, testet ut og finstemt for optimal ytelse; hardware and software engineered together.

Oracle har blitt kraftig kritisert for å ikke behandle Suns kunder på en god måte. For Oracle innså det IBM nå har innsett, at å selge én eller noen få servere ikke gir dekningsbidrag. Salgsprosessen er for kostnadskrevende.

Opp i verdikjeden, er svaret for alle. IBM har i løpet av dette århundret snudd seg fra å være en datamaskinprodusent til å bli en it-kompetansebedrift hvor avanserte tjenester og programvare skaper et grunnlag for virksomheten. Smarter er et meget godt slagord. Spørsmålet er om det er smart å droppe Intel-teknologi.

Selv om stormaskinen fyller femti år 7. april i år er også den på sakte vei ut av de store virksomhetene. Det viser salget i 2013 hvor for første gang den totale ytelsen for samtlige solgte stormaskiner målt i MIPS, gikk ned.

IBMs avanserte prosessorteknologi Power har få interessenter. I forrige generasjon spillmaskiner var det power-teknologi i samtlige; Nintendo, Playstation og Xbox. Nå er det Intel.

IBM trenger derfor flere som vil satse på Power. Hewlett-Packard burde, for det bør fortsatt være interessant med kraftige homogene datamaskiner som har evne til multiprosessering og større mulighet til virtualisering enn Vmwares virtuell maskin. Partisjoner og Containere er stikkord.

Det er synd at det settes likhetstegn med Unix og Linux. Unix har helt andre kvaliteter. Det er langt fra KVM til fysiske og logiske partisjoner.