Suns seks open source-tips

Suns sjef for åpen kildekode mener mange politikere «talks the talk», men ikke «walks the walk» når det gjelder åpen kildekode.

Publisert Sist oppdatert

Suns sjef for åpen kildeode, Chief Open Source Officer Simon Phipps, har tatt turen til lille Oslo. Onsdag var han på Suns Communityone-konferanse i Folketeatret, og torsdag var han samme sted som en av hovedtalerne under konferansen Goopen.

Han mener det i mange tilfeller er langt mellom ord og handling når det gjelder bruk av åpen kildekode i offentlig sektor.

- Det er et troverdighetsgap mellom kjærlighet for åpen kildekode og faktisk bruk, sier han.

Så hvordan skal man dekke over dette gapet? Phipps har fem tips, samt et bonustips.

For det første må man endre anskaffelsespolitikk.

- En politikk som sier åpen kildekode er bra, er bra, men hvis du ikke endrer anskaffelsespolitikk får det ingen effekt, sier Phipps mens han hopper rundt, fekter med armene og utnytter hele scenegulvet på Folketeatret.

- Hvis du har en anskaffelsesprosess der programvare er definert som «noe du kjøper lisens til», vil du aldri oppnå innkjøringsfordelene av åpen kildekode, legger han til, før han hopper videre til andre punkt:

Ha for vane å offentliggjøre anbud

Det er forbudt i mange land å spesifisere leverandør i anbud. Mange land har åpen politikk på området, men lukkede anbudsrunder.

- Det er et problem, sier Phipps.

Han er særlig imponert over hvordan Brenno de Winter i Nederland fikser problemet. Han utnytter landets offentlighetslov til å legge ut anbud på en wiki-side slik at de når ut i dagslys og kan gjennomgås av interesserte.

Phipps’ tredje råd er å forlange frihet til å avslutte det hele.

- Kostnaden ved migrering er ofte en barriere for bruk av åpen kildekode. Migreringskostnaden kommer ofte av at man er låst av en leverandør. Hvis migreringskostnader er inkludert i et anbud, må også utgangskostnader være med. Hvor lenger du utelater dette, hvor dypere vil du bli låst, og jo større vil det koste å migrere til nye løsninger, sier Phipps.

Som fjerde punkt oppfordrer han til å ikke fokusere kun på kostnader. Han mener mange bedrifter gir deg en god avtale for å kunne låse deg. Dermed kan de tjene inn pengene senere.

- Frihet fører til kostnadsbesparelser, men kostnadsbesparelser fører ikke til frihet, sier han.

Det siste rådet, før bonusrådet, er å ta fremtiden med i helhetsvurderingen. Han mener lukkede systemer og formater rett og slett raner folk i fremtiden.

- Krev gjennomsiktighet med personvern. Det er det som er friheten, hemmelighetskremmeri med kontrollert redegjørelse er det motsatte. Skill ut tilbud som bruker DRM, upubliserte deler og alt annet leverandøren ikke vil du skal publisere uten tillatelse, sier Phipps.

Så kommer bonusrådet fra den hoppende mannen:

- Bruk åpne standarder. Man kan diskutere hva en åpen standard er, men en god tommelfingerregel er at om standarden kan implementeres under alle åpen kildkode-lisenser og at den faktisk er implementert under en selv, så er den trolig åpen, sier han, før han nok en gang skryter av det norske protesttoget mot ISO-godkjennelsen av OOXML.

Det gjorde han også i et intervju med Computerworld onsdag. Da uttalte Phipps også at han tror finanskrisen vil hjelpe til på veien mot åpenhet.

Les originalversjonen av Phipps liste på engelsk her.