Windows vs Google Chrome OS

KOMMENTAR: Google har lettet på sløret. Google Chrome OS nærmer seg. Har Microsoft noe å frykte?

Publisert Sist oppdatert

I den offisielle Google-bloggen gikk Google ut natt til i dag, norsk tid og introduserte Google Chrome OS, et nytt operativsystem det har vært mange spekulasjoner knyttet til.

Google kan fortelle at Google Chrome OS blir et åpen-kildekode-basert lett operativsystem som i starten vil tilbys for minibærbare. De første minibærbare med Chrome OS lanseres i annet halvår 2010. Senere i år vil koden slippes fri.

Har Microsoft noe å frykte? Noen er mer euforiske enn andre. Journalist Trond Bie i ITavisen tar fullstendig av, og skriver kommentaren Dette forandrer alt. En ny tidsregning har begynt. Men verken Microsoft eller Windows vil forsvinne over natta...

Halleluja.

Hva vet vi om Google og operativsystemer? Vi har tittet på den første Android-telefonen fra HTC, og det var utvilsomt en imponerende sak. Hadde ikke iPhone eksistert, kunne jeg ønsket meg en slik. Det er interessant at Google i sitt første mobil-OS presterer å lage noe som er mer attraktivt enn det Microsoft har klart å få frem etter over ti år med utvikling, først av pda-er, så mobiler.

Microsoft har hatt konkurranse på minibærbare siden dag én. Verdens første minibærbare, Asus Eee 701, hadde Linux. Men Linux på minibærbare har vært en katastrofe. Både Asus og Acer har fortalt at Linux-maskinene kom i retur fra misfornøyde kunder. Supporttelefoner har det også blitt for mange av. Og når avansen til produsentene er mikroskopisk, er det ikke mange sekundene en misfornøyd kunde skal snakke med supportpersonell før pc-en var et tapsprosjekt.

Det beste med Linux på minibærbare var at det presset Microsoft til å nesten gi bort Windows XP gratis for å ikke tape markedsandeler, og det presset frem økt levetid på Windows XP, dog kun på miniene. I dag er pc-produsentene fornøyde. De får solgt billige minibærbare - med Windows XP. Men vil kundene ta bedre imot Chrome OS?

Får ikke installert programmene

Når moren din skal ha en ny pc vil hun ha inn noen programmer. Eksempelvis Office-pakka, kanskje et fotoprogram hun kjenner og litt til. Dersom dette ikke går, kan det hende hun blir litt tverr. Her har Chrome OS akkurat det samme problemet som Linux.

Jeg er ikke i tvil om at Chrome OS vil komme til å bli en lekrere og mer brukervennlig løsning enn alt vi har sett på Linux-fronten. Akkurat som på Android-mobilen tror jeg Googles tjenester vil være integrert i operativsystemet på en helt forbilledlig måte. En måte Microsoft bare kan glemme, fordi Microsoft - som en dominerende aktør - da kommer på kant med konkurranselovgivningen. Microsoft får nemlig ikke bruke sitt monopol på operativsystemer til å ta en tilsvarende posisjon innenfor andre programmer og tjenester.

Chrome OS - kun for hjemmene

Chrome OS blir et operativsystem for deg som er klar for å vinke farvel til Windows-programmer. Mange hjemmebrukere kan kanskje det. I bedrifter er det håpløst. Så de første årene blir Chrome OS et hjemmeoperativsystem uansett.

Jeg kan komme til å like Chrome OS. Jeg bruker en rekke Google-applikasjoner. Jeg har ikke Office-pakken installert hjemme lenger. Jeg klarer meg stort sett fint i Google Docs. Trenger jeg noe mer, fjernstyrer jeg jobb-pc-en. Citrix er også en mulighet. Til bildebehandling bruker jeg et gratisprogram, oftest Paint.net

Trenger jeg noe mer, fjernstyrer jeg jobb-pc-en.

Stadig flere av programmene jeg bruker, er webbaserte. Disse vil sikkert stort sett fungere like fint i Chrome OS. Også blir det spennende å se om det dukker opp unike, gode programmer for Chrome OS. Med nye plattformer, som Flash og AIR, er det uansett enklere enn noen gang å utvikle programvare som fungerer uavhengig av plattformer.

Mindre sikkerhetsproblemer?

Er det noe som irriterer meg, så er det alle sikkerhetsoppdateringene som må inn hele tiden på Windows-pc-ene. (Dette er for øvrig også noe som bidrar til at Windows er ubrukelig i et mediesenter).

Google hevder at dette blir en annen verden hos dem. Vel, Windows er bare en liten bit av problemet. Nettleser og nettlesertillegg, Java, PDF, Flash og så videre tar mer tid å oppdatere enn Windows.

Det skulle være rart om ingen av sikkerhetshullene når frem til Chrome OS. Men på en marginal plattform er man i utgangspunktet bedre beskyttet. Som sikkerhetssjefen i F-Secure, Mikko Hyppönen, sa til meg og andre utenlandske journalister som besøkte hovedkontoret deres i Helsinki tidligere i sommer: - Bruk Opera, det er en "shitty" browser, men siden den er så liten er du langt tryggere...

Godt med konkurranse

Det er bare å ønske Google lykke til. Husk at ikke alt Google har tatt i har blitt til gull. (Og sjansen for at du leser denne saken i en Chrome-nettleser er ganske minimal). Jo mer konkurranse Microsoft får, jo mer ressurser legger de i utviklingen av noe bedre. Og ikke engang i USA kan alt patenteres. Microsoft og Apple har stjelt gode ideer til operativsystemene av andre og hverandre i alle år. Nå blir det en til aktør å hente inspirasjon hos.

Jeg gleder meg til å få kloa i en minibærbar med Chrome OS i annet halvår 2010, og håper jeg ikke blir så skuffet som jeg ble da jeg kikket på Acers første Aspire One med Linux.

Hva tror du? Bruk kommentarfeltet under.