Apple må lide for Ipad-suksess

Apple må lide for Ipad-suksess

Det selges stadig færre pc-er. Det rammer også Apple knallhardt.

For fjerde kvartal på rad måtte Apple se at salget av deres egne pc-er med MacOS sank i tredje kvartal i fjor. Apple har hatt en nedgang på 10 prosent siste år, mens nedgangen er på 11,5 prosent for øvrige pc-er ifølge analytikerne i IDC.

Nedgangen kom et halvt år etter at nedgangen startet for resten av pc-markedet, men utgangspunktet er det samme. Da Apple endelig lyktes med å lage et nettbrett markedet ville ha i 2010, så tok det så til de grader av. Suksessen rammet også deres eget salg av andre enheter.

Nøytraliserte Windows 8

Analysen fra nyhetstjenesten til Computerworld viser også et par andre viktige trekk. Nettbrettene ser ikke ut til å ha overtatt for pc-ene i bedriftene og hjemmene. De fungerer fortsatt som supplementer, og effekten er at nyinnkjøp utsettes, ikke avlyses.

Dette betyr at det magasineres et kjøpsbehov som vil ha effekt på kjøp av pc eller andre personlige datadingser framover.

Den andre trenden var at Apple opplevde et kortvarig økt salg på grunn av nye Mac-pc-brukere to år etter at deres eget nettbrett kom på markedet. Med andre ord ble det første pc-kjøpet etter et Apple-nettbrett faktisk en Apple-pc, ikke en Windows-pc.

Nedgangen i salget av Apple-pc-er falt også sammen med introduksjonen av Windows 8. Sammenfallet er faktisk så tett at nedgangen i pc-markedet som ble tilskrevet nyeste versjon av Windows, faktisk skyldtes salgssvikten til Apple.

Dersom denne statistikken stemmer, har ikke Windows 8 hatt noen effekt på pc-salget.

Tim Cook liker kannibalisering

Apple-sjef Tim Cook har sett denne kannibaliseringen komme, og kommenterte denne slik i januar i fjor:

- Jeg ser kannibaliseringen som en stor mulighet for oss. Vår filosofi er å aldri frykte kannibalisering. Vi vet at vårt nettbrett vil ta salget fra noen Mac-pc-er.

Apple solgte 71 millioner av sine nettbrett i 2013, og det er fire ganger antallet av Mac-pc-er solgt i samme periode. Det viser også at andelen pc-er som selges med MacOS fortsatt er moderate 6 prosent.

Cook ser i likhet med analytikerne lyst på framtida til pc-salget. Han har ingen planer om å kutte ut Mac-pc-ene til fordel for nettbrett.

- Jeg tror ikke dette pc-markedet er et dødt marked eller et ødelagt marked på noe vis. Jeg tror det er mye muligheter og liv i det, sa han i april 2013, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.