Apple bygger miljø-datasenter i Danmark

VIBORG: Slik blir Apples nye datasenter i Viborg i Danmark. (Foto: Apple)

Apple bygger miljø-datasenter i Danmark

Apple har besluttet å investere over 14,5 milliarder kroner i å bygge to store datasentre i Europa, et i Danmark og et i Irland.

Begge datasentrene skal drives av 100 prosent fornybar energi, heter det i pressemeldingen fra Apple.

Investeringen er Apples hittil største prosjekt i Europa, ifølge Apples toppsjef Tim Cook.

De to datasentrene er på 166.000 kvadratmeter hver, og begge ventes å komme i drift i 2017.

Nettbaserte tjenester i Europa

Hva skal datasentrene brukes til?

De skal rett og slett brukes til driften av mange av Apples nettbaserte tjenester i Europa: iTunes Store, App Store, meldingstjenesten iMessage og til programmene Kart og Siri – sistnevnte er Apples delvis norsk-utviklede talesystem.

Overskuddsvarme

Det danske datasenteret skal plasseres i Viborg. Apple hevder at selskapet eliminerer behovet for ekstra generatorer ved å plassere senteret ved siden av Danmarks største transformatorstasjoner.

Anlegget er også utformet for å kunne utnytte overskuddsvarme fra utstyr inne på anlegget til å varme opp hjem i lokalsamfunnet.

Treplanting og tursti

Det irske anlegget blir plassert i County Galway. Også dette senteret er designet for å kunne by på fordeler for lokalsamfunnet, ifølge Apple.

SPEKTAKULÆRT: Apple vil gjerne bygge spektakulært. Her en tegning av det nye Apple-hovedkvarteret som er under bygging i California. Datasentrene i Europa blir annerledes.

Her er det blant annet snakk om planting av naturlig hjemmehørende treslag i en skog i nabolaget, og Apple vil også anlegge et utendørsområde som kan brukes av skoler og en tursti for lokale innbyggere.

Apple har i dag 18.300 ansatte i Europa, fordelt på 19 land, og selskapet hevder å ha skapt over 2000 nye arbeidsplasser i Europa de siste 12 månedene.

Apple