eGPU: Akitio drar på skjermkortytelsen for både spill og proffanvendelser. (Foto: Akitio)

Slik kan du outsource grafikkprosessoren

Video: Hvis det ikke er nok med det innebygde skjermkortet kan du turbolade Mac-en med eGPU.

Publisert Sist oppdatert

Savner du mer rå kraft bak skjermkortet i din Mac? Da kan løsningen være en ekstern GPU.

Fjoråret var ikke helt på høyden hva angår Mac-satsingen fra Apples side. Skjønt, det finnes en fantastisk 5K iMac, og det kom også en helt spesiell MacBook Pro på tampen av året - men for Mac Pro-eiere eller andre med store behov for regnekraft lot en ny Mac vente på seg. 

Mye kan fremdeles skje, men utfordringen for enkelte er at man i stor grad er avhengig av Apples prioriteringer, som i senere tid har favorisert mobile enheter, kan det påstås. Apple-sjef Tim Cook sier riktignok det er ting å se frem til på skrivebordsfronten, men for dem som ikke kan vente, finnes det interessante løsninger der man outsourcer skjermkortet.

eGPU

Vi er vant med at lagring ofte finnes som modulære systemer som bor i egne kabinetter på utsiden, i tillegg til rene server- og skyløsninger, selvfølgelig. Men det finnes altså eGPU-kabinetter der også skjermkortet kan huses utenfor Mac-en, noe som er spesielt interessant med tanke på at skjermkort og ikke minst drivere til disse har vært litt av en akilleshæl for Mac-en når det er snakk om valgfrihet og optimaliserte løsninger for spill og highend-markedet som CAD/CAM og så videre.

En leverandør av en slik løsning for en ekstern grafikkprosessorenhet (eGPU) er Akitio, og det finnes også andre. AKiTiO Node er et kabinett der man selv velger hvilket grafikkort man setter inn i det, og det til en overkommelig pris. I USA går disse for cirka 250 dollar per enhet. Det er til og med praktisk innrettet med bærehåndtak for mobilitet.

Tilkoblingen til Mac-en skjer over Thunderbolt 3, med en båndbredde på inntil 40 Gbps. Kortet må tilsvare PCIe (x16)-standarden, og kan ha full lengde, høyde og dobbel bredde (opptil 75 W). Den innebygde strømforsyningen yter opptil 400 W.

Oppsett

Oppsett av en slik løsning, og ikke minst konfigurering av maskinen, er for viderekomne. En komplett oversikt over installasjonsprosessen finnes hos 9to5Mac, som også har laget en hendig video som - gjengis nedenfor - som går gjennom det hele trinn for trinn.