FAMILIEN: Forskjellene i dimensjoner er ganske store. Nedenfra og oppover finner vi Ipad Pro, Macbook, Ipad Air 2, Ipad Mini og en Iphone 6s Plus.

FAMILIEN: Forskjellene i dimensjoner er ganske store. Nedenfra og oppover finner vi Ipad Pro, Macbook, Ipad Air 2, Ipad Mini og en Iphone 6s Plus. (Foto: Toralv Østvang)

Ipad Pro – for morgendagens arbeidsliv

Alle spør om den nye Ipad Pro, med 12,9-tommers skjerm, kan erstatte en bærbar PC. Hvorfor det, egentlig? Den er jo et nettbrett. Bare et stort og ganske kraftig nettbrett

Det ser ut til at verdens samlede it-presse har tenkt likt etter at Apple begynte å sende ut testeksemplarer til it-journalistene. Alle ser ut til å ha gjort som meg – uten at jeg skal påta meg æren for dét, naturligvis.

Den første testen mange av oss har gjort, har vært å late som om Ipad Pro-låneenheten er en fullverdig PC, ikke bare et nettbrett. Vi har prøvd å bruke den til de oppgavene vi til hverdags utfører på en fullverdig Windows-PC eller en Mac.

Alt arbeid på Ipad Pro

Noen av oss har gått så langt som til å si at i den neste uka skal jeg ikke bruke PC overhodet. Alt skal gjørea på Ipad Pro.

LES OGSÅ: Ipad Pro – for hvem?

Og det høres jo egentlig greit ut. For i tillegg til Apples egne kontorprogrammer kjører for eksempel Microsofts nyeste Office-programmer helt nydelig på både Mac og Ipad.

Selv om vi ikke kan kjøre Photoshop i fullversjon på Ipad, har Adobe mindre versjoner både under navnet Photoshop Fix og Photoshop Mix for bruk på nettbrett foruten nettbrettversjonen av Photoshop Lightroom. Det er også en del brukere som opplever Pixelmator som et ok Photoshop-alternativ til mye lavere pris.

Epostprogram og nettleser byr jo heller ikke på noen problemer på Ipad, enten man vil kjøre Apples egne eller andres programmer.

Og filhåndteringen er begynt å bli grei nå når IOS kan benytte både Apples Icloud Drive, Microsofts Onedrive, Dropbox og andre skylagringstjenester som er velegnet til å dele filer på tvers av plattformene.

Hva ellers er det egentlig man trenger? Mange av dem som har testet Ipad Pro de siste ukene, er journalister. En del av dem involvert i publisering på internett. Dette innebærer gjerne at man må bruke et eller flere publiseringsverktøy, og da ser plutselig ikke bildet like enkelt ut. Dette er ofte programvare som kjøres i nettleseren og som er mindre fleksible enn ordinær programvare og som i noen tilfeller ikke lar seg bruke på nettbrett. Jeg har sett flere testere av Ipad Pro beskrive slike problemer. I mitt tilfelle ble det riktignok en omvendt opplevelse: Takket være størrelsen på skjermen fikk jeg brukt et av disse verktøyene på Ipad Pro som jeg tidligere har hatt problemer med å bruke på den mindre Ipad Air 2.

Ikke bare vellykket

Totalt sett var min opplevelse av å prøve å bruke Ipad Pro som alternativ til PC ikke bare vellykket. Tastatur og mus er arbeidsredskap som gir raskere arbeidsflyt. Om dette faktisk er slik eller om det bare skyldes erfaringene fra flere tiårs daglig bruk av tastatur og mus, får ergonomiforskerne slåss om. Men arbeidsflytopplevelsen står klart på PC-ens side, i hvert fall så lenge vi snakker om tradisjonelle arbeidsoppgaver.

Betyr det at Apple tar feil når selskapet – blant annet gjennom toppsjefen Tim Cook – fremstiller Ipad Pro som et alternativ til PC-er?

STOR SKJERM: 12,9 tommer er stort som skjerm på et nettbrett. I en del programmer blir ikke skjermflaten utnyttet effektivt ennå, bare forstørret.
STOR SKJERM: 12,9 tommer er stort som skjerm på et nettbrett. I en del programmer blir ikke skjermflaten utnyttet effektivt ennå, bare forstørret. (Foto: Toralv Østvang)

Ikke nødvendigvis. Her er det viktig å bli enig om hvilke premisser som ligger til grunn. Til de arbeidsoppgavene som vi kan karakterisere som vanlige kontorarbeidsoppgaver, som man helst løser ved et skrivebord, er ikke Ipad det optimale verktøyet. Det oppleves fortsatt som mer tungvint å kopiere data frem og tilbake mellom programmer på et nettbrett enn på en Windows-PC eller en Mac.

Fremtidens arbeidsoppgaver i nye omgivelser

Men verden endrer seg og en del av oss får etter hvert arbeidsoppgaver som løses vel så bra med kombinasjonen av nye, små og effektive apper på den ene siden og betjening tilpasset en høyere grad av mobilitet enn vi har vært vant til hittil – ute i felten, stående, sittende i en lenestol i stedet for en kontorstol  og i andre miljøer enn vi er vant til å jobbe i dag. Min påstand er at fremtidens IT-brukere i større grad vil greie seg uten mus og tastatur.

Og da kan et stort nettbrett være et ypperlig arbeidsredskap. Personlig gleder jeg meg for eksempel til å få prøve Ipad Pro i mer sommerlige omgivelser enn denne årstiden tillater. Kanskje egner den seg bedre enn PC-en til å kombinere late sommerdager med litt jobbing på verandaen?

Er Ipad Pro for stor? Vel, jeg skal medgi at jeg ennå ikke har dratt den opp fra skulderveska på t-banen, men jeg har observert at en av mine kolleger hos Macworld i Sverige har lagt ut en video der han pakker ned sin nye Ipad Pro for å returnere den til Apple – med den begrunnelse at den var for stor.

Foreløpig konklusjon

Ipad Pro vil nok lide samme skjebne som de fleste andre Apple-produkter – nettbrettet vil bli elsket og hatet. Denne skribenten arbeider mye med kombinasjonen foto, video, web og tekst, og til det mye av dette er Ipad Pro et ypperlig redskap som passer som hånd i hanske i mitt IT-økosystem. For andre vil den passe enda bedre, spesielt for dem som gjerne vil ha en digital penn i verktøysamlingen. For ytterligere andre vil den ikke passe i det hele tatt.

Dette var litt om de første brukserfaringene. Det kommer en større og mer teknisk testomtale på våre nettsider om kort tid.

Apple