Begrenser nettdebatt

Både Dagbladet, NRK og Aftenposten stenger deler av sine debattsamfunn og kommentarmuligheter.

Publisert Sist oppdatert

Flere av landets største nettaviser valgte å låse kommentarfelt på nyhetssaker og stoppe nettdebatt etter fredagens terror i Oslo og på Utøya. Tendensen er mer kontroll og mindre anonymitet, skriver Aftenposten .

Både Dagbladet, NRK og Aftenposten bekrefter at de i helgen innførte klare restriksjoner for hva brukerne kan legge igjen av kommentarer og debattartikler. VG har tidligere innført forbud mot kommentarer på krimsaker, ulykker og katastrofer.

Samtidig stoppet debattverstingen Hegnar Online i helgen all meningsutveksling på sine sider, og har nå innført permanent brukerregistrering.

Også det omstridte nettstedet document.no, der massemorderen Anders Behring Breivik var aktiv som debattant, har stengt ned kommentarfunksjonen.

Særskilt ansvar

Dagbladet var blant dem som stengte sine kommentarfelt 22. juli. Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord forteller at de ikke hadde kapasitet til å følge opp debatten.

– Dette er en veldig sensitiv og ekstrem sak, og vi måtte prioritere dekningen av saken. Nylig ble enkelte artikler åpnet for kommentarer.

Beverfjord mener hendelsen i stor grad vil prege norske debattkanaler fremover. Hun mener pressen har et særskilt ansvar for å analysere det såkalte manifestet Breivik har offentliggjort.

– Alternativet til å analysere tekstene er å overlate det til lukkede rom, der mennesker som i utgangspunktet er enige med ham får gjøre det i fred. Det er det motsatte av et åpent samfunn. Pressens ansvar er å skape åpenhet, diskutere, analysere og komme med motargumenter.

Aftenposten påpker at avisa to ganger felt i PFU for overtramp som fremkom i kommentarfeltet i nettavisen.