Biografien om Steve Jobs er lansert

Biografien om Steve Jobs er lansert

Walter Isaacsons autoriserte biografi om Steve Jobs er ute.

Walter Isaacson er tidligere redaktør av Time, og er også en anerkjent forfatter som har skrevet kritikerroste biografier av berømte personer som Albert Einstein og Benjamin Franklin.

For sju år siden spurte Steve Jobs om Walter Isaacson ville skrive biografien hans. På den tiden visste ikke Isaacson at Steve Jobs hadde kreft og at han i løpet av kort tid skulle gjennomgå en kritisk operasjon.

- Ikke nå, kanskje om et tiår eller to, når du pensjonerer deg, hadde Isaacson svart.

Fem år senere, i 2009, da Jobs tok sin andre sykepermisjon på grunn av kreften, ba Jobs' kone, Laurene Powell, Isaacson om å revurdere avgjørelsen. Og det gjorde han, og fortalte samtidig at han ikke visste Jobs var syk første gang han spurte. Det var det nesten ingen som gjorde.

Ingen sensur

Den ikoniske Apple-sjefen døde den 5. oktober etter en mangeårig kamp mot kreften. Jobs etterlater seg en kone og fire barn, men også en ettermæle mange av hans konkurrenter bare kan drømme om. Så hvordan gikk det hele for seg? Det er det Walter Isaacson (og Steve Jobs) ville få frem i den helt ferske boken.

Biografien er autorisert og er kommet til som et resultat av over 40 intervjuer med Apple-sjefen over en periode på over to år. I tillegg er mer enn hundre familiemedlemmer, venner, konkurrenter, kolleger og motstandere konsultert - alt for å gi den ultimate intimstudien av Steve Jobs.

Jobs har ikke satt begrensninger til boken, ikke sensurert den, men faktisk oppfordret intervjuobjekter til å være ærlige selv i situasjoner der han fremstår som lite flatterende. For eksempel gjelder dette tidligere kjærester. Som Jobs selv sier:

- Jeg har gjort en rekke ting som jeg ikke er stolt over, slik som det å gjøre min kjæreste gravid da jeg var 23 år gammel og også måten jeg håndterte det på. Men jeg har ingen skjeletter i skapet som ikke tåler dagens lys.

Det finnes nok av lite sjarmerende omtaler og beskrivelser av Steve Jobs, på samme måte som det finnes utallige genierklæringer. Biografien ser ut til å bestå av begge deler - men det var også meningen.

Blant annet kommer det frem hvor mye Apple-sjefen hatet Android - og da mener vi virkelig hatet som i at han "var villig til å få i kjernefysisk krig" mot Google. I tillegg skal han angivelig aldri ha respektert tidligere Microsoft-erkefiende Bill Gates som innovatør, ifølge Pc World Usa.

Macworld Sverige skriver også at det avsløres at Steve Jobs hadde som mål å gjøre det samme for tv som han hadde gjort for datamaskiner og telefoner, og at han "til slutt hadde løst det". Hans siste store prosjekt, kanskje?

Norsk versjon på vei

Den autoriserte biografien til Walter Isaacson heter ganske enkelt «Steve Jobs», og er på 656 sider.

Boken er tilgjengelig i digital versjon på Apples Ibookstore for 125 kroner, men kan også kjøpes på Kindle Store for 19,88 dollar, cirka 110 kroner. Den finnes også i papirutgave, både på Amazon.com og hos norske bokforhandlere.

En norsk-oversatt utgave er forventet i løpet av kort tid.

Det amerikanske tv-programmet 60 minutes publiserte i går et 30 minutter langt intervju med Walter Isaaacson hvor han beskriver hvordan det var å jobbe sammen med Steve Jobs om biografien. Du kan se intervjuet (i to deler) under.