Her er nyhetene fra Openworld

Her er nyhetene fra Openworld

Oracle-konferansen er i full gang i San Fransisco, California. Oracle går skyveien, og slipper detaljer om 12c og Exadata X3.

Besøkende på Oracles Openworld-konferanse, som avholdes i San Fransisco denne uken, har fått en nærmere titt på den nye databasen 12c, Exadata X3-maskinen og selskapets skysatsing, spesielt nye IAAS-tjenester.

Ny arkitektur

Databasen 12c, som etter planen skal slippes i løpet av 2013, innebærer et skifte fra Oracle og ny databasearkitektur.

Den største endringen fra tidligere versjoner er at 12c lar brukere opprette flere databasen som befinner seg i en enkelt databasekontainer, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

- Pluggable database-konseptet er som en sveitsisk lommekniv, og gir DBA-er et fleksibelt verktøy å jobbe med, sa Andy Mendelsohn, direktør i Oracle under åpningstalen på Openworld mandag 1. oktober.

Teknologien, som Oracle kaller "pluggable database", skal gjøre livet enklere for DBA-er som i 12c bare har "en" database å administrere.

- Hver enkelt av de "pluggable" databasene er en frittstående enhet. De har alle sine egne metadata og private datafiler, og kan enkelt flyttes fra ett databasesystem til et annet, sier Mendelsohn.

Et spørsmål som Oracle riktignok ikke har besvart er om den nye 12c databasen også vil føre med seg endringer i lisensmodellen. Oracles databaselisenser er i dag basert på antall prosessorer på maskinen programvaren kjører på.

Farvel til disk med X3

En annen nyhet fra Oracle er databasemaskinen Exadata X3.

Dette er en kraftig maskin med masse DRMA og flashminne som holder data i minnet istedet for å lese fra disk, noe som gjør at databaseoperasjoner går mye raskere.

X3 er tilgjengelig nå, og er certifisert for bruk med Oracle Database 11g R2 og Real Application Clusters, ifølge Oracle. I tillegg er maskinen kompatibel med tidligere Exadata versjoner, og det skal være forholdsvis raskt å oppgradere til ny versjon.

Under annonseringen av X3 søndag 31. september i åpningstalen på Openworld, benyttet Oracle-sjef Larry Ellison forøvrig sjansen til delet ut et skeivspark til rivalen SAPs Hana-plattform, som han kalte "veldig liten" i forhold til Exadata X3.

SAPs 100TB Hana system bruker DRAM, og kan oppgraderes til 250TB. SAPs teknologisjef Vishal Sikka tar avstand fra Ellisons uttalelser, som han kaller "villedende" og "fullstendig feil".

Opp i skyen

Det var ikke bare SAP som fikk gjennomgå da Ellison tok scenen under de første timene av Openworld.

Også Amazon ble nevnt da Oracle-sjefen presenterte planer for en ny Iaas-tjeneste (Infrastructure as a Service) som vil komme i direkte konkurranse med Amazons veletablerte Web Services (AWS), skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Riktignok kunne Ellison ikke si noe om når tjenesten vil bli tilgjengelig, og heller ikke hvordan prisene vil ligge i forhold til AWS. I tillegg viste han et snev av selvimotsigelse under presentasjonen, på grunn av Ellisons mange tidligere kommentarer om cloud computing som "gamle tjenester i ny kappe, og med en klype fersk hype".

- Vi bestemte oss for å begynne med nettskytjenester allerede i 2004 da vi startet Fusion Applications prosjektet. Det tok oss lang tid å bygge opp en gruppe nettskyapplikasjoner og de underliggende gruppene for disse applikasjonene, sa Ellison.

Uansett hva Ellison har sagt eller mener om skytjenester innerst inne, så er det ingen tvil om at nettskyen vil bli et viktig satsningsområde for Oracle fremover.

Openworld-konferansen finner sted i San Fransisco, California, og går fra 30. september til 4. oktober.

Se video: Larry Ellison - Keynote at Oracle Openworld 30. september 2012