Rjukan kan bli hovedstad for it-drift

Det planlegges to store datasentre på Rjukan. Men Riksantikvaren har innsigelser.

Publisert Sist oppdatert

- Det blir serverparker her på Rjukan. Egentlig er det to prosjekter og reguleringsplaner som går parallelt, og som er under behandling i kommunens planavdeling, sier rådmann i Tinn Kommune, Rune Lødøen.

- Selve prosjektene kan jeg ikke uttale meg konkret om, kommunens forhold er å være vertskap for denne typen virksomhet.

Det er altså to forskjellige selskaper som nå jobber med å etablere datasentre på Rjukan. Det ene er Rjukan Mountain Hall, et selvstendig datterselskap av Tinn Energi.

Selskapet vil grave egne gruver, og har Dale og Mæl i kikkerten. Størrelsesorden ligger på totalt 60.000 kvadratmeter, og utbyggingen skal etter planen starte sent i høst. Senteret skal ifølge lokale medier være i dialog med blant annet Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forsking (Cern), samt rundt ti andre ikke navngitte potensielle kunder.

Hydroparken

Det andre aktøren er Rjukan Technology Center (RTC), som både nasjonale og internasjonale investorer står bak. Som styreleder i det nesten helt nyopprettede selskapet sitter amerikaneren Gregory Ryan Malin fra det amerikanske joint venture-selskapet ATTP.

I styret her sitter også nordmenn som Espen Remman, administrerende direktør i Norske Systemarkitekter (NSA), og Kjetil Bjerke Karlsen, som sammen med Remman var med på å starte NSA.

Deler av prosjektet finansieres via Lyra Invest, der Remman sitter som styreleder. Remman og Karlsen står for mye av prosjektets teknologiske tyngde i Norge. Det tredje selskapet som er bak prosjektet, er Vedal Utvikling.

- Espen Remman har jobbet med dette over tid og har reist rundt i landet på jakt etter det optimale stedet for datahaller i Norge. Men så har han en leilighet på Gaustadblikk, fjellet ovenfor Rjukan, og en dag han så utover mot Rjukan, slo det ham hvor innlysende det egentlig var: Forutsetningene var jo meget gode her - det ideelle stedet lå rett utenfor stuedøra!, sier Jan-Ivar Thomas fra Vedal Utvikling.

Senteret skal etter planen bli på rundt 140.000 kvadratmeter og ligge i Hydroparken, Hydros gamle industrifasiliteter med historie tilbake til starten av forrige århundre. Bebyggelsen som ligger fra før måler rundt 55.000 kvadratmeter.

Internasjonale kunder

Thomas mener omfanget av prosjektet representerer en helt ny type forretningstankegang innen datasentre i Norge. Håpet er å tiltrekke seg større norske og utenlandske kunder. Det er her RTCs amerikanske eier kommer inn i bildet. Ifølge Thomas sitter de på et svært attraktivt kontaktnett og erfaring innenfor denne typen virksomhet.

- Våre amerikanske partnere representerer en gruppe som har kontakter mot internasjonale kunder, og de har derfor en viktig rolle i prosjektet.

Men prosjektet kan bli komplisert å realisere. Rjukan har søkt om å havne på Unescos verdensarvliste. Dette er en problemstilling som gjør at Riksantikvaren har innvendinger i sakens anledning, viser et brev Computerworld har fått tilgang til. Les mer på neste side!